95 відсотків таксі в Україні працюють нелегально: в уряді знайшли вирішення

Зі ста таксі в Україні лише п’ять працюють в правовому полі. В уряді вигадали, як із цим боротися та вже підготували законопроект.

Голосування за інфраструктурні законопроекти, зокрема і таксі, в парламенті заплановано на кінець листопада – початок грудня. Про це заявив на своїй сторінці у Facebook Міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

За його словами, однією з ініціатив Міністерства інфраструктури та Національної поліції є запровадження вимоги щодо необхідності отримання жовтих номерних знаків тим підприємцям, які легально працюють на ринку таксі, для можливості їх ідентифікації контролюючими службами та безпосередньо самими клієнтами.

«95% таксі в Україні є нелегальними. Тобто, лише 5 таксі зі 100 працюють в правовому полі, сплачують податки, страхують пасажирів, відповідають за стан транспортних засобів і водіїв (наприклад, якщо водій, якій приїхав на виклик, на підпидку) тощо. Лише в 5 авто зі 100 пасажир може вимагати паски безпеки на задньому сидінні, дитяче автокрісло тощо. Лише в 5 авто зі 100 пасажир є застрахованим», – йдеться в блозі міністра.

Також Володимир Омелян виклав основні правила, за якими мають працювати таксисти. Серед них:

органи місцевого самоврядування мають затвердити мережу стоянок таксі в населених пунктах та забезпечити туди доступ виключно для легальних таксі;

максимальний контроль з боку співробітників Національної поліції з можливістю вилучення транспортних засобів на штраф-майданчик за здійснення діяльності без ліцензій;

нагляд за роботою інформаційно-диспетчерських служб шляхом проведення планових та позапланових перевірок їх діяльності;

легалізація роботи таксі та інформаційно-диспетчерських служб,

офіційне працевлаштування працівників, що дасть надходження до бюджетів коштів у розмірі біля 20 млрд. грн.

Як зазначив Володимир Омелян, така ініціатива дасть можливість вирізнити легального таксиста, в першу чергу, самим пасажирам, органам місцевого самоврядування для надання йому доступу до користування стоянками таксі. Це зменшить кількість перевірок органами контролю таких транспортних засобів.

«Ініційовані зміни в законодавстві стануть тією точкою опори, яка дозволить нам якісно змінити ситуацію на ринку таксі», – додав Омелян.

Джерело dyvys.info

Не пропустіть