Дизпаливо вбиває щороку тисячі людей

У Великобританії тисячі автомобілістів порушують закон, керуючи дизельними автомобілями без очисного фільтра. Починаючи з 2014 року в країні було виявлено 1800 автомобілів, власники яких зняли з транспортних засобів фільтри очищення, повідомляє Агентство зі стандартам для водіїв і транспортних засобів Великої Британії, передає Твоя МАШИНА.

Всі нові дизельні автомобілі, вироблені після 2009 року, згідно з чинними в країні правилами, повинні встановлювати дизельні сажеві фільтри. Автомобіль з видаленим дизельним фільтром викидає в повітря в 20 разів більше шкідливих для здоров’я людини часток, ніж з фільтром.

Встановлено, що забруднення, що викликається твердими частинками в газах, може призвести до раку легенів, серцевих нападів і інсультів, а також викликати проблеми в розвитку плода у вагітних. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щонайменше 38 тис. випадків передчасної смерті в усьому світі пов’язані зі шкідливими парами дизельних двигунів.

Однак через часту поломку таких фільтрів, заміна яких коштує близько 1 тис. фунтів стерлінгів, водії зовсім прибирають їх, щоб економити. Особливо це стосується жителів міст. Оскільки спалити сажу з вихлопних газів на безпечний попіл можна лише за допомогою тепла від двигуна, то для цього потрібно їздити на тривалі відстані і переважно на автомагістралі. Тому фільтри на автомобілях, які використовуються для переважно міських поїздок, з більшою ймовірністю забиваються сажею і ламаються.

Виявити відсутність фільтра при зовнішньому огляді нереально, кажуть фахівці, а спеціальні тести, здатні виявляти модифікований фільтр або його відсутність, будуть впроваджені у Великій Британії лише з травня 2018 року. Зараз же керування легковим дизельним автомобілем без фільтра карається штрафом в 1 тис. фунтів стерлінгів, фургона – в 2,5 тис.


Не пропустіть