Над водіями нависла загроза, від якої поки не придумали порятунку

У США з кожним роком збільшується кількість водіїв, які мають проблеми зі сном. Деякі з них буквально засипають прямо за кермом. Природно, це часто призводить до ДТП. Які заходи вживають американці, щоб боротися з цим?

За даними Фонду безпеки дорожнього руху, в Сполучених Штатах через сонних водіїв щорічно відбувається близько 328 000 ДТП. З них приблизно 6 400 аварій закінчуються трагічно для водіїв або пасажирів.

Насправді ця цифра може бути набагато більшою, так як важко визначити, чи спав водій під час аварії чи ні, чи був він в цей момент в сонному стані чи ні. Крім того, слід врахувати, що понад 33% всіх американців сплять менше семи годин на день, що негативно позначається на їхньому здоров’ї та реакції. В Україні, мабуть, ситуація не краща.

Ця проблема вже давно хвилює американську громадськість. Але тільки в двох штатах, Арканзас і Нью-Джерсі, прийняли закони, що передбачають кримінальну відповідальність, якщо сонний водій вбив кого-небудь в ДТП. Правда, для цього поліції в Арканзасі потрібно довести, що водій не спав 24 години поспіль, а в Нью-Джерсі – більше 24 годин. Як це довести?

В Арканзасі кримінальну відповідальність за вбивство при водінні автомобіля в сонному стані ввели в 2013 році. З тих пір там винесли тільки три (!) Звинувачувальні вироки за цей злочин. Інші випадки в суді довести не вдалося. Немає тестерів для визначення, чи спав водій чи ні.

Коли поліцейський зупиняє сонного водія, той відразу ж через наплив адреналіну «прокидається» і стає бадьорим. Тому такий водій не здається сонним.

Так, тестерів для виявлення сонних водіїв ще немає, але успіхи в цьому напрямку є. Деякі автовиробники розробляють подібні технології. Так, наприклад, система напівавтономного водіння Cadillac Super Cruise контролює і записує положення голови водія. Якщо водій починає «кивати носом», то вона подає сигнал. Такі технології тільки починають з’являтися на ринку.

Хочуть боротися з сонними водіями і в інших американських штатах. У 2017 році намагалися ввести кримінальну відповідальність за вбивство під час водіння автомобіля в сонному стані ще в двох американських штатах – Нью-Йорк і Вашингтон. Однак, обидва ці законопроекти не були затверджені місцевими сенаторами.