Зниження ввізного мита на автомобілі з ЄС. Як це позначиться на цінах

Починаючи з 1-го січня 2018 року, Україна знизить ввізне мито на автомобілі, які вироблені в Євросоюзі. Зниження мита буде відбуватися поступово протягом десяти років. Однак автодилери стверджують, що дане нововведення не відіб’ється на вартості автомобілів для українців.

Слід зазначити, що поетапне зменшення мита є одним з пунктів угоди про Зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, і поширюється не тільки на нові, але і на старі автомобілі.

Графік зниження ввізного мита на автомобілі вже переданий митникам. Згідно з цим графіком, українцям доведеться чекати до повного обнулення 10-відсоткового мита на протязі найближчих семи-десяти років. Щорічно мито знижуватиметься всього на 0,9%.

Важливий нюанс. За зниженими ставками можуть ввозитися в Україну автомобілі, вироблені безпосередньо в Євросоюзі. Наприклад, автомобіль американської марки Ford, випущений в Німеччині, буде обкладатися за зниженою ставкою, а автомобіль німецької марки Volkswagen, зібраний в Мексиці, такими пільгами користуватися не зможе. Таким чином, імпортер повинен буде на митниці пред’явити сертифікат на автомобіль, який доводить його походження.

Експерти не радять українцям сподіватися на те, що автомобілі в Україні різко подешевшають через нововведення. При зниженні ставки мита на 0,9% автомобіль вартістю 10 тисяч доларів подешевшає всього на 90 доларів. А з урахуванням того, що собівартість автомобілів постійно зростає, покупці не відчують різниці в цінах, мало того, в перспективі ціни на машини повинні за 10 років значно вирости і ануляція ввізного мита не зможе перекрити зростання цін.
Автодилери також вважають, що український ринок навряд чи заполонять авто з Європи, адже їх ціна набагато вище, ніж азіатських. Не останню роль в ціноутворенні відіграє зростання курсу євро. За останній рік євро в порівнянні з доларом зміцнився на 10-15%, а значить європейські автомобілі автоматично стали дорожче азіатських, які продаються за долари, на ті ж 10-15%.

Експерти вважають, що значно знизити ціни на автомобілі в Україні допоможе локальне розміщення в країні підприємства будь-якого автомобільного бренду. Але в даний час жодна автомобільна компанія не висловила зацікавленість в налагодженні виробництва на території України. Також знизити ціни допоможе повне скасування або часткове зниження ставок акцизного збору, збору до Пенсійного фонду і ПДВ при першій реєстрації автомобіля в Україні. В українському парламенті є кілька подібних законопроектів, але їх прийняття видається примарним, адже скасування даних зборів різко скоротить надходження до державної скарбниці, наповнювати яку в останні роки ох як не просто.