У США почали наживатися на електромобілях для України

В Україні майже місяць діє нульова ставка акцизу і ПДВ на ввезення електромобілів, але якогось ажіотажу з боку покупців поки немає. Як і очікувалося, люди поки придивляються, наскільки насправді будуть нижчими ціни. На жаль, виправдовується прогноз, що подорожчання вживаних автомобілів в США нівелює всю радість від покупки в Україні.

Ціна буде мінімум на $ 1000 дешевше

Киянин Сергій Огрядний, що спеціалізується на продажу електромобілів Smart, розповідає, що вже почав рекламну кампанію – розмістив в групах електромобілістів в соцмережах постери «Smart на $ 1000 дешевше». Особливого ажіотажу поки не помітив, але, в принципі, вважає це нормальним. «Нашим людям потрібно «розжувати» все, продумати, побачити, що таке купив сусід, а потім тільки купити самому. У нас відразу все не сприймають», – сміється Сергій.

«Але ми вже замовили автомобілі, місяця через півтора-два партія дешевих прийде. Як мінімум Smart будуть дешевше на $ 1000.. На інших автомобілях економія буде більше. Якщо взяти Tesla, то ціна буде вигідніше на $ 3000-5000», – каже autonews.ua Сергій Огрядний.

Чекають початку активності лише через кілька місяців і великі дилери електромобілів. «Зараз січень, а це в плані продажів «мертвий» місяць, то величезних продажів у нас, як і в будь-який іншій сфері, немає. Точно буде щось зрозуміло в лютому-березні», – сказали autonews.ua в маркетинговому відділі компанії «АвтоЕнтерпрайз».

Приблизно така ж ситуація і в інших дилерів. Через це склади у них поки стоять порожні – електромобілі везуть в основному поштучно під замовлення. При цьому продавці кажуть, що більшість покупців уже в курсі діючих пільг, а тому після певного «розгойдування» чекають потоку клієнтів.

Вигоду відчули і в США

На жаль, всупереч бажанню українців мати недорогий електромобіль грають ще й американські продавці. Вони піднімають ціни, нівелюючи вигоду від скасування акцизу і ПДВ. «Зростання цін почалося з моменту, коли у нас прийняли закон. Там теж сидять «наші хлопці», які в курсі змін в наших законах. А Україна з Америки бере дуже багато машин. Брокери підняли ціни приблизно на $ 500-1000, але я боюся, що це тільки початок, і ціни можуть задерти ще вище», – каже autonews.ua Сергій Огрядний.

Але навіть при нульовій ставці, за словами експертів, якісь гроші на митниці заплатити доведеться. «Там оцінку роблять, щоб поставити на облік, а за це теж треба платити податки. Так що всі ці митні брокери доларів 500 будуть брати все одно, як не крути. Якщо хочеш сам, то все одно будеш платити, але при цьому будеш ходити по кабінетах, битися головою», – констатує експерт.