Як вирішити проблему з паркуванням в Україні: бельгійський досвід

Євробляхи – саме так ми звикли називати вживані європейські автівки. Дійсно, придбати машину в країнах ЄС можна за одну середню європейську місячну зарплатню, це приблизно 2,5–3 тисячі євро. Дешево та доступно, вважаєте ви? Купити – так, проте не обслуговувати.

Наприклад, машина у Бельгії – це дійсно не розкіш, а засіб для пересування. Тут цю істину добре знають та розуміють, адже навіть за автівку, яка покривається пилом у гаражі, треба платити податок, і досить немалий – 270 євро (9450 грн) на рік за одну машину.

У Європі дуже піклуються про стан навколишнього середовища, а такі податки дозволяють регулювати кількість машин у містах. «Перенаселеність» нашої столиці автомобілями шкодить не тільки екології. Ще один головний біль – це місця для паркування автівок, їх просто не вистачає.

«У мережі міста Києва понад 600 тисяч активних автомобілів. Якщо ви зайдете на сайт муніципального оператора паркування, то там йдеться про 24 тисячі паркувальних місць при 600 тисячах автомобілів», – розповідає транспортний експерт Дмитро Беспалов.

Тобто легально та без порушень запаркуватися зможе тільки один водій із 25. Усі ж інші мимоволі стають порушниками, кидаючи автівки, де прийдеться: у дворах будинків, на тротуарах та навіть на смугах для громадського транспорту, чим ще більше ускладнюють рух усього міста.

У Бельгії ж не знайдеш автівки, припаркованої на узбіччі. Високі штрафи за порушення правил паркування змушують замислитися. Із водіями тут, як у нас, не панькаються. Порушив – плати. Щоб не порушувати правила, треба уважно читати знаки. Адже, як у Європі буває, сьогодні тут паркування дозволено, а завтра – вже ні. І якщо ваша автівка заважає – її просто заберуть на штрафмайданчик.

«Приходжу – машини немає, її забрали, а мені треба було оплачувати штраф за те, що я порушила, оплачувати роботу евакуатора, оплачувати місце, де вона стояла, і оплачувати всі витрати поліції. Це вийшло близько 300-400 євро (10500 –14000грн). З тих пір я дуже уважна до знаків», – розповідає Олена Бояринцева, що живе у Бельгії.

Значно дешевше – припаркуватися згідно з усіма правилами. Тим паче, що тут будують паркінги, у тому числі і підземні. Проте не варто забувати заплатити за стоянку автомобіля. Повірте – це значно дешевше. Так, наприклад, паркування автівки у Брюсселі коштує від півтора євро за годину і до 18 євро за весь день в залежності від місця знаходження парковки. Чек про сплату треба прикріпити під лобовим склом так, щоб його було видно. У разі порушення доведеться заплатити штраф – 100 євро при сплаті на місці, зараз це приблизно 3500 гривень. Або від 110 до 1375 євро у суді. А це вже до 48 тисяч гривень.

В Україні ж за порушення правил паркування водій заплатить від 255 до 510 гривень. Можливо, підвищення штрафів та введення податку на автомобіль стане єдиним способом покращити ситуацію на українських дорогах.


Не пропустіть