Відомо, що “вбиває” українські дороги

Необхідне впровадження системи вагового контролю та великі штрафи для порушників.

Ще один фактор, що негативно впливає на якість доріг в Україні, – це перевантажені фури. Важливо розуміти, що будь-яка дорога має закладені характеристики, в тому числі по міцності. Але заповзятливі логісти в гонитві за прибутком перевантажують фури в 2-3 рази.

Про це в статті для ZN.UA пише Олена Криворучко, директор ДП “Укрдорінвест”. За її словами, нещодавно в компанії змогли зафіксувати антирекорд – при допустимому вазі в 40 т вантажівка віз понад 200 т продукції. І по основних магістралях можуть проїхати тисячі перевантажених фур.

“Перевантаження транспорту – це пряме порушення закону. Наприклад, в США за цим стежать поліція та інші контролюючі органи, а далекобійники стають на спеціальні ваги кожного разу, як отримали новий вантаж. І в разі перевантаження можуть взагалі відмовитися везти ту частину партії, яка виходить за допустимі межі, тому що це загрожує їм чималими штрафами. Однак в Україні на сьогоднішній день практично немає комплексів для зважування автотранспорту. При цьому навіть ідеальна і якісна дорога навряд чи в змозі пережити рік-два, якщо кожен день по ній будуть рухатися перевантажені фури”, – відзначає експерт.

Тому, на її думку, необхідно впровадження системи вагового контролю.

“Сьогодні це один з наріжних каменів успіху реформування дорожньої сфери. Справа в тому, що можна побудувати будь-яку дорогу, але вона все одно зруйнується раніше гарантійного терміну, якщо по ній кожен день будуть їздити сотні машин, що порушують вагові норми. В Україні необхідно впроваджувати практику вагового контролю та вводити великі штрафи для порушників, тільки це змусить підприємців думати про оптимізацію логістичних ланцюгів”, – йдеться в статті.


Не пропустіть