Електромобілі стануть розкішшю для українців

Минулого місяця в Україну ввезли 550 електромобілів. Це більш ніж удвічі більше, ніж у торік березні.

“З січня цього року скасували податок на додану вартість і акциз. Авто коштують на 20 відсотків дешевше. Завдяки цим чинникам збільшився імпорт автомобілів”, – каже голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

З пільгами авто з електричними двигунами ввозитимуть до кінця нинішнього року. З 2019-го їх скасують. Саме тому електромобілі можуть знову вирости у ціні.

“На вартість електромобілів вплине вітчизняне законодавство і наявність вживаних авто на американському ринку. Адже найбільше машин ввозять саме звідти. Страхові компанії задешево продають на аукціонах пошкоджені в аваріях чи утоплені авто. Але таких автомобілів стає все менше. Через це виросте їх вартість. Якщо відмінять пільги і в Штатах зменшиться кількість уживаних авто, суттєво зменшиться імпорт. Позитивна динаміка, яка була останні два роки, може піти на спад”, – каже автоексперт Олег Василевський.

Серед електромобілів найбільшим попитом користують уживані авто. Вони у кілька разів дешевші. Найбільше таких авто везуть із Сполучених Штатів.
Найпоширеніший в Україні уживаний електромобіль Nissan Leaf коштує зараз більше $15-15,6 тис. Після повернення ПДВ за авто слід буде віддати на $3 тис. більше. Якщо зараз Tesla Model S з пробігом можна купити за $ 45-60 тис., то згодом вартість збільшиться $8-10 тис.

Джерело mashyna.com.ua

Не пропустіть