Потішилися і вистачить: в законопроект про «євробляхи» внесуть серйозні поправки

Після того, як 13 липня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за так званий «законопроект про євробляхи», в рядах власників автомобілів на єврономерах оптимістів стало побільше. Документом передбачалася проста формула розрахунку акцизу на ввезений автомобіль і пропонувалося зняти заборону на ввезення авто з екологічним стандартом нижче Євро-5.

Проте, про перемогу «євробляхерів» поки говорити рано. Більш того, цілком імовірно, що в цій редакції законопроект до публікації може просто не дожити.

Вже зараз до законопроекту Южаніної вносяться зміни, які здатні змінити формулу розрахунку вартості розмитнення. Зокрема, один з варіантів було запропоновано нардепом від «Самопомочі» Олександром Опанасенком. «Автогіку» вдалося поставити нардепу кілька питань, щоб зрозуміти, в чому суть запропонованих поправок.

– Що не так в запропонованому законопроекті Южаніної?

Для того, щоб відповісти на це питання, потрібно розуміти, що мав би вирішити це закон. Я впевнений, що завдання одне – легалізувати той автопарк, який їздить на «бляхах», щоб вони перетворилися в звичайних учасників дорожнього руху. Як це зробити: 1) зменшити акцизи для всіх, автомобілі повинні бути доступними. 2) посилити відповідальність і наслідки за порушення митного режиму. Законопроект Ніни Петрівни і колег відповідає на друге питання, але ніяк не відповідає на перше. Акцизи зменшуються, але залишаються дисбаланси і знімається додаткове оподаткування, якщо обсяг більше 3000 см³. Тобто, законопроект несправедливий, і в результаті не буде прийнятий суспільством.

– Яка кількість автолюбителів може постраждати?

Думаю, що питання в іншому. Ухвалення закону в такому вигляді не призведе до прямих втрат будь-якої з груп споживачів. Головними втратами будуть опосередкована шкода від відсутності вирішення питань автомобілів з порушенням митного режиму.

– Що пропонується вашими поправками?

Своїми поправками я намагався знайти відповідь на перше питання – зменшити оподаткування для усіх, але щоб залишилися стимули завозити нові і менш шкідливі автомобілі. По-перше, пропонуємо скасувати акциз на всі транспортні засоби. По-друге, розширюємо базу оподаткування транспортним податком (стаття 267 ПКУ), який зараз виконує лише функцію податку на розкіш.

Залежно від віку, обсягу і екологічності стандарту (за формулою) автовласник повинен сплатити щорічний податок (екологічний збір). Фактично автомобілі дешевшають при розмитненні, але автовласник раз на рік разом зі страховкою оплачує транспортний податок, який зростає від збільшення обсягу і віку транспортного засобу.

– Як думаєте, приймуть поправки або доведеться проштовхувати новий законопроект?

Внесення поправок – це не тільки фіксація власної позиції, а й можливість впливати на кінцевий результат. Сподіваюся, за допомогою цього дискурсу ми знайдемо оптимальне рішення. Головне – вирішити питання, а не побудова питання на холостих обертах та PR, якого зазвичай в ВРУ більше, ніж потрібно.


Не пропустіть