Які авто можуть зникнути з українського ринку

З 1 серпня при ввезенні в Україну автомобілів з Росії доведеться заплатити додаткове мито в 5%, крім того, яке діє зараз (10-15%). В результаті, на українському ринку можуть зникнути авто російського виробництва. Які машини потраплять під санкції і що з цього вийде?

В Україні зараз продаються легкові автомобілі практично всіх російських брендів, починаючи від Lada і закінчуючи УАЗом. Також є російського виробництва вантажівки і автобуси. Крім того, з РФ до нас ввозять свої деякі моделі компанії VW, Hyundai і Kia.

Всі ці автомобілі з серпня будуть обкладатися додатковим 5-процентним митом. Якщо постачальники не зможуть довести, що ввозяться машини з Європи, США, Японії, Китаю та інших країн не зроблені в Росії, то 5-відсоткову мито пошириться і на них. Як доказ буде розглядатися «сертифікат походження», який потрібно отримати на заводі.

У 2018 році “російські” автомобілі займали 5,1% українського автомобільного ринку. У 2019 їх частка скоротилася до 3,7% (за даними за перший квартал).

Група компаній «АІС» після введення спецмита не планує відмовлятися від постачань комерційних машин, вантажівок і автобусів з Росії. В результаті вартість такого транспорту збільшитися на 5-6%. Але це станеться тільки восени.

У свою чергу, компанія Hyundai вже припинила поставки в Україну всіх своїх моделей російського виробництва. Розглядається можливість їх поставок з інших країн.

Як готуються постачальники автомобілів Lada до введення спецмита – поки не відомо. Думаємо, вони продовжать ввозити машини цього бренду, але їх ціна збільшитися на 15-30 тис. грн, в залежності від моделі. Тобто їх вартість наблизитися до вартості деяких моделей в базовій комплектації бюджетних європейських брендів, не кажучи вже про китайські авто.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть