Здав порушника – отримай 20% від його штрафу: що чекає водіїв вже влітку

Пограти в патрульного тепер зможе кожен українець. Більш того, за вилов порушника правил дорожнього руху можна буде отримати бонус – відсоток від штрафу, пише NewsOboz.org з посиланням на Вести.

В Україні з’явився мобільний додаток, за допомогою якого кожен автолюбитель може фіксувати недотримання ПДР іншими водіями. Подібний метод боротьби існує в Росії, де він вже наробив багато шуму. У МВС запевняють: готові до діджиталізаціі, а зовсім скоро до українців вже почнуть приходити обіцяні “листи щастя”.

Здав сусіда – отримай 20% від його штрафу

Принцип роботи програми досить простий. Водій, виїжджаючи на дорогу, включає телефон з додатком, який працює в режимі відеореєстратора. Якщо раптом він стає свідком порушення ПДР – зберігає відео, вказує обставини події і заливає його на сервер. Далі вже поліцейські, які мають до нього доступ, переглядають фрагмент відео і вирішують, чи було порушення.

При цьому, як запевняють розробники, додаток автоматично відстежує час, дату і координати GPS для відеодоказу, а сама система розроблена таким чином, що змонтувати відео або стерти його просто неможливо. Також зберігається анонімність, адже поліцейський, який аналізує записи, не знає ні порушника (номерні знаки машини затираються), ні ім’я заявника (воно змінюється на номер скарги). Якщо порушення підтверджується, система автоматично відсилає “лист щастя”.

“Система пише короткі рекламні ролики дві хвилини. І якщо водій бачить порушення, він може просто дати голосову команду, після чого телефон зберігає останнє відео на внутрішню пам’ять і відсилає на сервер”, – зазначає розробник програми DashcamUA Олексій Афонін.

При цьому, за його словами, вплинути на роботу програми, змонтувати відео або стерти не вийде. Правда, “стукати” один на одного водії зможуть не з кожного приводу. Наприклад, зафіксувати перевищення швидкості сусідом не вдасться. Більш того, автори ініціативи пропонують заохочувати водіїв-донощиків фінансово. Планується, що частина від сплаченого порушником штрафу, а точніше 20%, буде надходити на картку того, хто зняв порушення.

Боротьба з камерами

Як повідомили “Вістям” в Головному сервісному центрі МВС, вони відкриті до всіх проявів діджиталізації, але поки є перешкоди з боку закону і сертифікації приладів. “Всі пристрої фіксації порушень ПДР, які використовуються, зараз проходять перевірки в державних центрах стандартизації, а у кожного приладу є паспорт. У даному випадку нічого цього немає. Тому тут питання, скоріше, до законодавців. Але ми завжди відкриті до діджиталізації”, – сказали в Головному сервісному центрі МВС.

У відомстві також зазначили, що вже вийшли на фінальний етап по запуску фото і відеофіксації порушень ПДР в автоматичному режимі, або, простіше кажучи, “листів щастя”. “До кінця літа ми плануємо запустити фотовідеофіксацію, яка працює за схожим принципом, коли камери фіксують порушення, а порушник потім отримує штраф поштою”, – пояснили у відомстві.

У той же час, як кажуть юристи, “листи щастя” мало того, що викликають питання з юридичної точки зору. Адже штраф приходить власнику транспортного засобу, а не людині, який керував авто в момент порушення, так ще і викликають великі сумніви в ефективності.

“Поки МВС працювало над запуском цієї системи, у вільному доступі з’явилося безліч додатків, які сигналізують водієві про наближення до цих камер. У всьому цивілізованому світі вже визнали цю проблему і шукають нові механізми. З цієї причини в багатьох країнах почали робити мобільні пости, простіше кажучи, даішник в кущах. в РФ, Наприклад, цю сферу віддали на відкуп приватним фірмам, які ставили на дорогах триніжки з камерами і таким чином фіксували порушення. Але вони зробили дуже грубу тактичну помилку. Як тільки суспільство дізналося, що гроші з їх штрафів спрямовуються не на забезпечення дорожньої безпеки, а в кишеню конкретним особам, то почали жорстку боротьбу з цим явищем. В інтернеті повно відео, як на ці камери йде полювання: їх розбивають, заливають фарбою і т. д. Тому у нас поки дуже акуратно підходять до цього питання”, – говорить “Вістям” Автоюрист Володимир Караваєв.

Що стосується нового додатка, то, за його словами, воно могло б стати хорошою альтернативою стаціонарним камерам автофіксації, при цьому, з огляду на “ефект всевидющого ока”, який ще й профілактикою порушень. “Коли водій знає, що за ним можуть постійно спостерігати, то він точно порушують не буде”, – резюмував Караваєв.

Суд заборонив копам вимагати права без доказів

Верховний суд в своєму рішенні прийшов до висновку, що поліцейські не мають права вимагати у водія посвідчення, якщо у них немає доказів скоєного правопорушення. Про це йдеться в рішенні суду.

Відзначається, що кілька місяців тому поліцейський оштрафував водія на 425 грн через те, що той відмовився пред’являти права. Водій, в свою чергу, вважав, що у копа не було ніяких підстав для його зупинки, а тому він не мав права вимагати його документи. В результаті суперечка дійшла до суду. У першій інстанції суд підтримав водія, і в кінцевому підсумку за апеляціями справа дійшла спочатку до Верховного суду, а потім і до Касаційного адмінсуду. Судді були послідовні. Висновок однозначний: якщо поліцейський не може довести, що водій скоїв правопорушення, то він не має права вимагати у нього документи.


Не пропустіть