В Україні проходять випробування нового автомобіля для армії (Фото)

В Україні проходить серія випробувань, в яких беруть участь БТР Oncilla польського виробництва – ліцензійна копія українського «Дозор-Б».

Як повідомляє AUTO-Consulting, Oncilla досить успішно пройшла позашляхові випробування, які тривали декілька днів і включали в себе подолання різного роду перешкод.

Чим же польська машина виявилася кращою? На Oncilla встановлено дизельний двигун IVECO потужністю 210 кінських сил, тоді як на «Варті» використовується двигун DEUTZ потужністю 190 к.с. Також відрізняється і число бійниць в корпусі для ведення стрільби, притому в «Варті» їх три з кожного боку, а в польській машині – по дві. Так, ще використовуються інші комплектуючі. Випускає Oncilla фірма Mista, яка раніше випускала грейдери і екскаватори. Крім двигуна, головна відмінність – інший бойовий модуль. Але по суті Oncilla – це той же «Дозор-Б», ліцензію на виробництво якого польській фірмі з м. Стальова Воля продали ще в 2013 році.

Тобто, в Польщі змогли запустити виробництво Oncilla за українською ліцензією, а в Україні вже який рік відкладають випуск своїх «Дозорів». В черговий раз фінансування на випуск власних бронетранспортерів в 2021 році Міноборони не виділила. Причини назвав в одному з інтерв’ю заступника міністра оборони Олександр Миронюк:

“Міністерство оборони намагалося провести кваліфікаційні випробування «Дозору» в серпні 2020 року, потім в грудні, потім нам обіцяли в лютому-місяці (2021). Але на жаль, вже скоро травень, а зразка на кваліфікаційні випробування на серійну машину і до топер немає”, – зазначив Олександр Миронюк.


Не пропустіть