В Україна налагоджено виробництво хорватської машини розмінування MV-4

Україна досягла значного прогресу в локалізації виробництва хорватської легкої машини розмінування MV-4, повідомляє Мінекономіки України. MV-4 – це роботизована система розмінування та знешкодження вибухових боєприпасів, яка пройшла комплексні випробування та оцінку в Україні.

Станом на весну 2023 року в Україні працювало близько 500 груп розмінування або до 5000 військових інженерів/саперів. Такими темпами знадобиться приблизно 20 років, щоб розчистити 4700 км². Якщо припустити, що всі 174 000 км² території України, що постраждали від бойових дій, забруднені, знадобиться 757 років, щоб розчистити всі постраждалі території з таким потенціалом людських ресурсів.

Процес локалізації, який виконує українське підприємство A3tech у співпраці з хорватським виробником DOK-ING, зараз становить 15%. Проте до кінця року планується збільшити рівень локалізації до 25-30%, йдеться у повідомленні.

«Локалізація та масштабування виробництва дозволить виготовляти, обслуговувати та оперативно ремонтувати машини DOK-ING в Україні», – прокоментувала Міністр економіки Юлія Свириденко.

Машину розмінування MV-4 випробували за експериментальним проектом, розробленим Мінекономіки та затвердженим Кабінетом Міністрів України. Цей проект мав на меті встановлення обов’язкової сертифікації механізованого обладнання для розмінування, що забезпечує найвищі стандарти безпеки та продуктивності.