Естонські інженери поставили в Україну безпілотні пікапи

Фото: auto.ria.com

Війна з російським агресором все більше перетворюється на війну дронів, і FPV-дрони відіграють ключову роль у знищенні ворожої техніки, розвідці та збереженні життя військових. Окрім безпілотників, Сили Оборони України використовують надводні платформи на кшталт Magura V5 та Sea Baby, а також наземні системи для мінування та дистанційного підриву.

Естонська компанія Telearmy нещодавно представила свою технологію дистанційного керування автомобілями, яку вже використовують в зоні бойових дій. Система дозволяє керувати транспортом через інтернет, використовуючи 4G-модеми та Starlink, при цьому частина сигналу передається через виділений сервер. Перші два автомобілі з цією технологією вже на фронті, а ще два найближчим часом вирушать на підтримку українських військових.

Фото: auto.ria.com

Система дистанційного керування авто обладнана телеметрією, шістьма камерами для огляду та підтримує автоматичну трансмісію. Вона також дозволяє водієві керувати автомобілем безпосередньо. Консоль управління нагадує симулятор автоперегонів і оснащена кермом, педалями та великим екраном.

Наразі система потребує стабільного інтернету та електроживлення, але її можна встановлювати майже на будь-який автомобіль з автоматичною коробкою передач. Ця технологія особливо корисна для транспортування боєприпасів, дронів або евакуації по замінованих дорогах.

Вартість обладнання автомобіля системою дистанційного керування оцінюється в 30 тисяч євро, проте ціна може змінюватись залежно від комплектації та призначення транспортного засобу.

Фото: auto.ria.com
Фото: auto.ria.com