Моторне масло, за якими параметрами вибирати. В’язкість, клас, склад

Наближається час, коли автомобілю буде потрібно ТО. Автолюбителів хвилює питання, яке масло заливати. Не завжди треба довіряти порадам працівників СТО. Непогано буде, якщо ви будете розбиратися в параметрах масла. Відразу ж варто відзначити, що тип масла, як правило, зазначений в документації до вашого авто і це саме те масло, яке потрібно лити. Також не варто забувати про те, що зараз на ринку величезна кількість масел і при цьому величезна кількість підробок і якщо говорити про дорогих і знаменитих брендах, то їх підробляють набагато частіше, ніж дешеві масла.

Тому якщо вам потрібно дійсно якісне масло, то краще купувати Моторное масло купить в інтернет магазині тим самим убезпечивши себе від підробок. Але якщо ви розібратися яке масло підійде саме для вашого авто і проблема, то в цій статті розповідь піде якраз про це.

В’язкість масла

Цей параметр показує, при якій температурі забезпечується нормальна мастило деталей двигуна. При пуску двигуна масло ще холодне. Щоб плівка масла залишалася на деталях, що труться і треба знати марку масла.

Масло

Розберемо масло марки 15W-40. Це класифікація за SAE. Як дізнатися робочу температуру цього масла? Скористайтеся простою формулою. З першого числа (в нашому випадку 15) відніміть 40, отримаєте мінімальну температуру. В цьому випадку масло забезпечує надійну мастило до мінус 25 градусів. Чим менше перша цифра, тим при більш низьких температурах масло буде працювати надійно.

Друга цифра вказує на в’язкість масла при високих температурах. Розібратися з цією цифрою як з першою не вийде. Таке відомо тільки виробникам.

Якщо виникає питання між 0W-30 і 15W-40, то краще взимку заливати масло першої марки. При виборі масла по в’язкості, враховуйте, в якій кліматичній зоні будете експлуатувати автомобіль.

клас якості
Цей параметр позначається буквами API. Перша буква S або C. Вона вказує, для якого двигуна призначене масло. Це бензинові і дизельні двигуни відповідно.

Друга літера вказує на експлуатаційні якості. Найчастіше зустрічаються масла з маркуванням SN і CF.

Іноді неможливо знайти напис API, це означає, що масло не сертифіковане за цим стандартом.

Не вірте похвальним написів, що це масло рекомендовано відомим автовиробником. Така перевірка дорога і не кожне масло її проходить. Часто завод отримує «схвалено» на один вид масла, а ставить на всю продукцію.

склад
Список всіх компонентів навряд чи знайдете на упаковці. Вказується лише мінеральне, синтетика і напівсинтетика. Це основні масла за хімічним складом.

Вибір не такий і великий. В основному питання полягає що заливати: це мінеральне або синтетичне масло. Мінеральне масло зустрічається рідко, тому залишається синтетика і напівсинтетика. Двигун з синтетикою працює краще, витрата палива менше.

Яке масло купувати: дороге або недороге
Дороге краще за якістю, а наше вітчизняне за ціною. Якщо при кожному ТО заливати дороге масло, занадто висока ціна обслуговування виходить.

Як відрізнити підробку
Уважно оглянути упаковку. Каністра повинна бути непрозора, без задирок. Всі етикетки приклеєні без перекосів, написи чіткі, без помарок.

Кращий варіант купувати масло в спеціалізованих магазинах від даного бренду яких ви купуєте. Підробки зустрічаються рідко. Новинку купувати за рекомендацією знайомих і друзів.

Що доливати в дорозі
Трапляється, що в дорозі потрібно долити масло, а під рукою немає такого, що залито в двигун. Заливайте масло, яке за складом близько до вашого. Потім доведеться замінити повністю.

Ось і все про масла. Тепер вам легше буде орієнтуватися в достатку моторних масел.


Не пропустіть