Народна медицина: цілющі рослини і їх властивості

Чим допомагають лікарські рослини?

У процесі життєдіяльності рослини під впливом світлової енергії виробляють з неорганічних речовин, одержуваних з грунту, вуглекислого газу, води, біологічно активні речовини. Ці хімічні сполуки мають певний вплив на організм людини: мінеральні сполуки, вітаміни, дубильні речовини, фітонциди ( «природні антибіотики») та інші речовини можуть благотворно впливати на обмін речовин, імунітет, роботу різних органів і систем. Більше про властивості, застосування, показання читайте на сайті http://healthday.in.ua/travi .

Чи можливо замінити медикаментозне лікування травами?

Людей приваблюють дуже багато якості лікарських рослин. Адже на відміну від антибіотиків вони не викликають алергічних захворювань і лікарських ускладнень. Однак протиставляти їх медикаментозного лікування теж не слід – тільки лікар може визначити необхідний баланс в прийомі лікарських препаратів і цілющих трав. Потрібно пам’ятати про те, що дія одного і того ж рослини на здоров’я різних людей може бути неоднаковим і залежить від особливостей організму. Кожна рослина має свої особливості впливу на різні органи. Накопичений за багато століть досвід використання лікарських рослин часто дозволяє проводити профілактику і лікування різних захворювань більш «щадними» засобами, ніж традиційне медикаментозне (або, тим більше, хірургічне) лікування. Втім, і офіційна медицина аж ніяк не нехтує багатими можливостями лікарських рослин: по суті справи, діючі речовини більшості фармакологічних препаратів – рослинного походження або їх синтетичні аналоги. І самі трави нерідко призначаються лікарями в якості альтернативи або доповнення до традиційного курсу лікування.

Які правила потрібно дотримуватися при зборі і заготівлі лікарських рослин?

• Лікарські рослини потрібно збирати тільки в екологічно чистих районах: ні в якому разі не в місті і не в інших населених пунктах, не поруч з дорогами, подалі від будь-яких підприємств, не тільки промислових, а й сільськогосподарських (де посіви і посадки обробляють пестицидами) .
• Безглуздо і шкідливо для рослин висмикувати їх цілком – дбайливо збирайте лише ті частини, які вам потрібні. Вдаючись до допомоги природи, не забувайте дбати про її майбутнє: якщо ви збираєте квіти, завжди залишайте кілька рослин недоторканими, щоб на наступний рік з’явилися нові рослини. Бульби, коріння і цибулини можна викопувати з землі тільки після того, як дозріють і обсиплються насіння.
• Траву і інші надземні частини рослин потрібно збирати в погожий сонячний день після того, як зійде роса (інакше вологі рослини не будуть зберігатися, в них швидко заведуться хвороботворні мікроорганізми, почнуться процеси розкладання).

Як сушити лікарські рослини?

Головне завдання, яке необхідно вирішити при сушінні лікарських рослин, – призупинити руйнівну діяльність ферментів ( «бродіння»), тобто оберегти містяться в рослинах діючі початку від їх змін на тривалий час. Сушити рослини потрібно ретельно, в провітрюваних приміщеннях, уникаючи дії прямих сонячних променів.


Не пропустіть