В Україні змінені правила дорожнього руху: Що нового для водіїв

Яким же документом керуватися, щоб не стати жертвою законодавчих колізій і не звертатися за кожної нагоди до суду?
Правила дорожнього руху знову змінені. Це 22 за рахунком правка в документі за останні 16 років, протягом яких діють актуальні ПДР, пише hyser.com.ua.

Ми розглянемо основні нововведення, в тій частині, яка безпосередньо стосується водіїв. Перша і найбільш помітна зміна – нарешті то, через майже 2 роки, всі слова «міліція» замінені на «поліція і поліцейський». Наскільки це суттєво? Наприклад, пункт 2.4 в «старій» редакції ПДР зобов’язував водія зупинитися на вимогу працівника міліції. А закон про Національну поліції давав право поліцейським в певних випадках зупиняти автомобілі. Тепер багато «нестиковки» в частині термінів «міліція» – «поліція» усунені.

Жезл і «льодяник» нарешті отримали свої ролі і завдання. Жезл все ж буде застосовуватися, але тільки для регулювання дорожнього руху. Вимога зупинки транспортного засобу буде подаватися поліцейським сигнальним диском з червоним сигналом чи світлоповертачем, або рукою, якою він буде вказувати на відповідний ТЗ і місце його зупинки.

Змінюється перерозподіл деяких питань між Нацполіціей і Сервісними центрами МВС в частині узгодження проїзду великогабаритного транспорту, руху автоколон, установки спецсигналів, затвердження маршрутів для навчальної їзди, переобладнання ТЗ і деякі інші подібні моменти. Деякі правки внесені в навчальну програму з підготовки водіїв, в розділ медичного забезпечення.

Правда, як це нерідко трапляється, кожне рішення проблеми створює нову проблему. Юристи вже критикують нову редакцію правил дорожнього руху за чергові «нестиковки»: наприклад, з накинутого водіям обов’язком доставити потерпілого в ДТП в лікарню при одночасній забороні залишати місце ДТП, – зауважив правозахисник Володимир Караваєв.

Також він звернув увагу на невизначеність такого терміна як «хворобливий стан», при якому не можна сідати за кермо або передавати управління автомобілем людині, що знаходиться в такому стані. Але яким чином визначити наявність такого стану, не маючи медичної освіти, – документ не регламентує.


Не пропустіть