Нові штрафи для перевізників набули чинності

Закон про автоматичне зважування фур набув чинності. Його мета – забезпечити безпеку дорожнього руху та зберегти автомобільні дороги.

Відповідний Закон № 54-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» набрав чинності сьогодні, 25 вересня. Президент підписав його 11 вересня, передає ЛІГА:ЗАКОН.

Зазначеним Законом передбачено внести зміни до законів «Про автомобільний транспорт», «Про джерела фінансування дорожнього господарства», КУпАП.

Законодавчо закріплюється можливість автоматичної фіксації порушень, пов’язаних з відсутністю дозволів щодо узгодження умов та режимів перевезення в разі перевищення вагових або габаритних обмежень чи документа про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, у порядку, установленому Кабміном.

Укртрансбезпека під час здійснення габаритно-вагового контролю нараховуватиме, у разі виявлення порушень, та стягуватиме плату за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Запроваджуються такі штрафи за порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами у разі перевищення встановлених габаритно-вагових норм:

– від 5 % до 10 % – штраф у розмірі 500 НМДГ (8500 грн.);

– від 10 % до 20 % – штраф у розмірі 1000 НМДГ (17000 грн.);

– понад 20 % – штраф у розмірі 2000 НМДГ (34000 грн.).


Не пропустіть