В Україні «переписали» ПДР: що змінилося

Народні депутати підтримали у першому читанні проєкт закону №3023 про внесення змін до законодавства щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки окремих категорій учасників дорожнього руху – користувачів персонального легкого електротранспорту, велосипедистів та пішоходів.

За відповідне рішення проголосували 268 парламентарів, передає MMR.

Ініціатори законопроєкту зазначають, що українці активно використовують сучасний персональний легкий електротранспорт: різні моделі електроскутерів, гіробордів, моноциклів та cігвеїв вже стали невід’ємною складовою транспортної системи міст.

Водночас, враховуючи швидкісні та динамічні характеристики такого виду транспорту та за відсутності належного правового регулювання, його користувачі доволі часто нехтують елементарними правилами безпеки та наражають на небезпеку інших учасників дорожнього руху, створюючи аварійні ситуації.

Законопроєкт підготовлений із метою вдосконалення правового врегулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху для окремих його учасників, та спрямований в цілому на покращення безпеки на дорогах.

Документ, передусім, запроваджує правове регулювання нової категорії учасників дорожнього руху – користувачів персонального легкого електротранспорту.

Документом пропонується:

  • встановити правовий статус користувачів персонального легкого електротранспорту;
  • передбачити для них основні права та обов’язки.

Одночасно, відповідними змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачається відповідальність за порушення користувачами персонального легкого електротранспорту правил дорожнього руху.


Не пропустіть