Водіїв в Україні почнуть примусово доставляти до ТЦК

В Україні з 16 липня 2024 року набудуть чинності нові положення закону про мобілізацію та військовий облік, що суттєво змінять права та обов’язки військовозобов’язаних громадян, особливо водіїв.

Як повідомляє “Хвиля“, згідно з новими правилами всі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані оновити свої військово-облікові дані в територіальних центрах комплектування (ТЦК) до 16 липня. Це можна зробити особисто через додаток “Резерв+” або в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАПах).

Ті, хто не виконає цієї вимоги, ризикують отримати статус ухильника від мобілізації. Як наслідок, їм можуть тимчасово обмежити певні права, включаючи право керування транспортними засобами. Раніше водіям пояснювали, чи можуть ТЦК забирати права у військовозобов’язаних.

Зміни до законодавства також передбачають розширення повноважень поліції, зокрема, право примусово доставляти до ТЦК водіїв, які перебувають у розшуку через невиконання вимог військового обліку. Це означає, що правоохоронці зможуть зупиняти автомобілі та перевіряти наявність військового квитка у водіїв.

Таким чином, нововведення мають на меті покращити облік військовозобов’язаних та забезпечити виконання громадянами своїх обов’язків у сфері мобілізації.