Коли можуть військові забрати автомобіль і чи є компенсація

Воєнний стан, який діє в Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ, обмежує низку конституційних прав громадян, включаючи право власності на транспортні засоби. В умовах війни військові можуть примусово відчужувати автомобілі, але з обов’язковою компенсацією їхньої вартості. Про це розповів юрист Євген Буліменко в коментарі РБК-Україна.

За словами Буліменка, Конституція України у статті 41 гарантує, що ніхто не може бути незаконно позбавлений права власності. В умовах воєнного стану вилучення майна без компенсації можливе тільки щодо державного майна. Проте приватні автомобілі можуть бути експропрійовані, але з обов’язковим відшкодуванням їх вартості.

Рішення про примусове відчуження приватного автомобіля може бути прийняте виключно військовим командуванням, зокрема головнокомандувачем ЗСУ, командувачами видів військ чи сил, командирами з’єднань та іншими уповноваженими особами. Це рішення повинно бути узгоджене з Міністерством оборони та місцевими органами виконавчої влади або місцевого самоврядування.

Експропріація автомобіля має бути документально оформлена шляхом укладення акта про примусове відчуження майна. Цей акт підписується власником автомобіля, представниками військового командування та органу, що узгодив рішення. Право державної власності на автомобіль виникає з моменту підписання акта. Перед експропріацією обов’язково встановлюється ринкова вартість автомобіля, яку власник може оскаржити в суді.

Порушення законодавчої процедури примусового відчуження майна під час воєнного стану надає власнику право захистити своє майно у судовому порядку. Такі порушення можуть призвести до кримінальної відповідальності осіб, які здійснили незаконне примусове відчуження.