Штрафи за “червоні” номери: скільки прийдеться заплатити за прострочення

Транспортні засоби з червоними або транзитними номерами зазвичай називають “тимчасово зареєстрованими транспортними засобами”. Ці номери видаються новим автомобілям або транспортним засобам, знятим з обліку для експорту, і діють протягом трьох місяців.

Транзитні номери, що також називаються тимчасовими, являють собою пластикові таблички червоного кольору зі стандартним форматом: чотири цифри та дві літери. З 2020 року ці номери видаються тільки новим транспортним засобам через автосалони або дилерів, а також при знятті з обліку для експорту.

При звичайній купівлі-продажу автомобіля з пробігом авто не знімається з обліку, а відразу перереєстровується на нового власника, без видачі транзитних знаків. Транзитні номери дійсні лише три місяці, протягом яких власник повинен поставити автомобіль на облік і отримати постійні номери.

Після закінчення цього тримісячного періоду використання автомобіля з простроченими червоними номерами заборонено. Власник повинен був вже завершити процес реєстрації транспортного засобу і отримати постійні номери.

За використання транспортних засобів з простроченими транзитними номерами передбачені штрафні санкції. При першому порушенні штраф становитиме від 170 до 255 гривень, а при повторному випадку протягом року сума штрафу зросте до 255-550 гривень.

Джерело РБК-Україна