Експерти розповіли про ще один незаконний штраф для водіїв

Досить часто українські кермувальники отримують штрафи за не увімкнену після зупинки авто працівниками поліції аварійну світлову сигналізацію. Навіть якщо до зупинки порушень не вчиняли. Чи законний такий штраф, розповідає Дорожній Адвокат.

ПДР визначають порядок використання попереджувальних сигналів. У даному розділі виокремлено п.9.9.б, відповідно до якого аварійна світлова сигналізація повинна бути ввімкнена у разі зупинки транспортного засобу на вимогу поліцейського.

Згідно пункту 9.9.б ПДР, під час зупинки автомобіля працівниками поліції водій зобов’язаний увімкнути аварійну світлову сигналізацію. Це не право, а обов’язок водія. При цьому працівники поліції уважно слідкують за цим після зупинки автомобіля.

Відповідно до ч.2 ст.122 КУпАП порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху автомобіля або при зміні його напрямку передбачає накладення штрафу в розмірі 510 грн.

Цікаво, що за не увімкнення після зупинки аварійної сигналізації працівники поліції не мають права штрафувати. За таке порушення водій може отримати лише попередження. У випадку накладення штрафу, він є незаконним та підлягає скасуванню.