Як їздити безпечно в ожеледицю та сніг

Слизька дорога – підступна і, як правило, несподівана осіння обставина. Авжеж, до цього моменту автомобіль має бути взутий у зимову гуму, тому краще заздалегідь перевіряти прогноз погоди.

Як їздити в ожеледицю на повному приводі, ви напевно знаєте: достатньо розслабитися, уникаючи різких рухів, – решту автомобіль зробить сам, забезпечивши контрольований і майже завжди передбачуваний рух, зумовлений підвищеним зчепленням. Однак їзда в ожеледицю на задньому приводі вимагає особливої ​​обережності – це найбільш невідповідний тип приводу для слизьких покриттів. Піти в занос можна навіть на невисокій швидкості на прямій дорозі, тому різко розганятися не варто.

Досвідчені водії, даючи поради, як їздити в ожеледицю на передньому приводі, зазначають, що для таких автомобілів особливу небезпеку становить колія на слизькій дорозі. Саме за таких умов задню частину може почати заносити. Достатньо акуратно додати газ, щоб вирівняти траєкторію руху та погасити бічне прискорення.

Їзда в ожеледицю на АКПП може допомогти менш досвідченим водіям, адже автоматична коробка дозволяє рушати з місця плавніше, мінімізуючи пробуксовки, – це важливо для слизької дороги. Їзда в ожеледицю на механіці принесе більше впевненості та задоволення, якщо використовувати гальмування двигуном, працюючи зі зчепленням.

Принципи їзди в ожеледицю:

  • лише зимові покришки;
  • дотримання дистанції;
  • відмова від різкого гальмування (перевага імпульсній роботі з педаллю);
  • дотримання швидкісного режиму;
  • відмова від різких маневрів.

Їзда на автомобілі в ожеледицю не стане важким викликом, якщо підготувати автомобіль (зимові шини навіть для повнопривідного позашляховика), не поспішати, уникати різких рухів та зберігати уважність.

Їзда по снігу

Не обов’язково чекати на зиму, аби опинитися у складних дорожніх умовах. Осінній перший сніг може паралізувати рух і перетворити будь-яке велике місто на полігон для випробування міцних позашляховиків. Саме такий транспорт подолає погодні труднощі найкраще, повнопривідного седана вже може не вистачити.

У сніжну погоду варто уникати об’їздів через двори, якщо, наприклад, попереду утворився затор. Проїзди біля житлових будинків очищують від снігу в останню чергу. Існує ризик не лише застрягти у снігу, а й заблокувати виїзд мешканцям двору.

Їзда по глибокому снігу – найважчі умови, з якими може зіткнутися міський автомобіль. Як і раніше, за відсутності зимової гуми не варто навіть виїжджати на дорогу. Якщо їхати точно потрібно, у багажник необхідно покласти буксирувальний трос, невелику лопату та пакет із піском.

Для всіх екстремальних погодних умов рекомендації однакові:

  • не відволікатися від дороги;
  • не перевищувати швидкість;
  • підтримувати належний технічний стан автомобіля;
  • дотримуватись дистанції;
  • контролювати свої дії та стежити за сусідами по потоку.

Не пропустіть