Яку оливу не можна заливати у двигун звичайного авто

На полицях автомагазинів можна зустріти моторні оливи із особливо високою в’язкістю. Наприклад, 10W50 чи 20W60. Їх ще називають «спортивними» та рекомендують для потужних авто. Ці оливи відрізняються чудовими захисними властивостями, але в двигун звичайного автомобіля їх краще не заливати.

Для виробництва «гоночних» олив застосовують технології PAO та ESTER – найпрогресивніші на сьогоднішній день. Результати низки досліджень продемонстрували, що міцність масляної плівки на розрив при навантаженні становить у таких продуктів 22 000 кг/см2 проти 900 кг/см2 у простої мінералки. Різниця – величезна. Тобто захищають вони силовий агрегат набагато краще.

Ще одна перевага – охолодження. «Спортивний» лубрикант поглинає більше тепла від деталей двигуна, ніж, скажімо, напівсинтетика. В результаті така олива витримує і 320 градусів, тоді як мінеральні склади втрачають свої властивості при 250 градусах.

На перший погляд самі плюси. Однак, ресурс «спортивних» олив дуже низький. Вони точно не витримають міжсервісний інтервал у традиційні вже 15 000 км пробігу. Замінювати їх доведеться на 5000 км. Тому, якщо ви не любитель поганяти, краще заливайти звичайне 5W30 і буде вам щастя.


Не пропустіть