У яких легкових автомобілях захитує найсильніше

Як відомо, в автомобілях захитує не лише дітей, а й дорослих. Причому відбувається це незалежно від швидкості руху, типу дорожнього покриття та моделі авто. Щоправда, в деяких автомобілях ефект запаморочення, нудоти і навіть блювання може виникати частіше, ніж в інших.

Причина захитування в салоні авто – неузгодженість реакцій органів зору та вестибулярного апарату. Нерідко «штормити» пасажирів починає під час читання або використання мобільних пристроїв. Виходить, що мозок просто не встигає зреагувати на зміну положень організму в просторі.

Як наслідок – головний біль, потемніння в очах, нудота та прояви блювотних рефлексів. На подібні «сюрпризи» впливають не лише рваний темп їзди, перепади висот та агресивне кермування, а й технічні нюанси кожного транспортного засобу. Наприклад, тип його кузова, робота трансмісії та жорсткість ходової частини.

Згідно з результатами низки досліджень, довгохідні амортизатори та надмірно м’які пружини найчастіше стають причиною недуги. Адже на будь-який, навіть найнезначніший недолік дорожнього покриття підвіска реагує з відчутним розгойдуванням. Ще гірше, якщо така ходова у великого авто із задертим кузовом, який менш стійкий при маневруванні, помітно крениться в поворотах і схильний до поздовжніх розгойдування.

Іншими словами, кросовери та позашляховики з високим кліренсом – горе для тих, кого захитує.  Водночас автомобілі із «затиснутою» — більш жорсткою ходовою — куди більш зібрані на нерівностях. Повороти такі машини взагалі проходять без значних відхилень від траєкторії, мінімізуючи появу ефекту захитування.

Що ж до трансмісій, то найбільший вплив на організм пасажира надає трансмісія, що «смикається» на ходу. Йдеться про роботизовані КПП, яким властиві ривки при перемиканнях та скиданні газу. Втім, таке трапляється і на «механіці».

Які ж автомобілі найменше провокують нудоту? Насамперед, це седани, хетчбеки та універсали з середнім дорожнім просвітом, у міру жорсткими амортизаторами та автоматичною трансмісією.


Не пропустіть