Як працює автоцивілка, якщо в аварії винні обидва водії

Процес врегулювання ДТП за автоцивілкою, де є винний і потерпілий, ─ стандартний. Так, страховик першого виплачує відшкодування за збитками другого з ремонту авто і лікування, якщо воно необхідне водієві та пасажирам. Однак, якщо зафіксовано спільну провину в аварії, хто отримує компенсацію і чи отримує взагалі?

Класика жанру ─ зіткнення трьох і більше автомобілів, які рухаються в одному напрямку, через туман і погану видимість. Винуватцями аварії визнають водіїв машин, які їхали позаду відносно водіїв, які їхали попереду.

У такій ДТП страхові компанії не звільняються від своїх зобов’язань за укладеними договорами автоцивілки. Відповідно до Закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (пункт 36.3) розмір страхового відшкодування ділиться на кількість постраждалих. Компенсація буде однаково поділена між усіма особами, які мають на неї право.

Скористатися Європротоколом не вийде. Учасникам аварії важливо зафіксувати факт обопільної вини за допомогою поліції, тому процедура така:

  1. Необхідно виставити знак аварійної зупинки та не переміщати транспортні засоби до приїзду поліції;
  2. Викликати поліцію;
  3. Отримати від поліції копію протоколу;
  4. Провести відеозйомку з місця аварії, щоб прикріпити матеріал до справи в спірних моментах;
  5. Зв’язатися зі страховою компанією і виконувати її інструкції.

Виплата збитку залежить від позиції страховиків. Як правило, вони всередині компанії визначають розмір компенсації і пропорційно ділять його після проведення спеціальної експертизи. Але іноді необхідне рішення суду, де буде визначено ступінь відповідальності учасників.

Джерело hotline.finance

Не пропустіть