6 ознак, які сигналізують про несправність гальм

Кажуть, що хороша поломка себе покаже. І так, вона покаже. Але як? Як зрозуміти, що саме сталося з вашою машиною. Сьогодні ми поговоримо про одну з найважливіших систем автомобіля – гальмівну систему і розберемося, як зрозуміти, що гальмам потрібен ремонт.

1. Дуже жорстка педаль

Якщо хід педалі скоротився, вона стала тугою – це може означати несправність вакуумного підсилювача гальм або пошкодження трубки, що підводить до нього розрядження. Якщо педаль туга, а машину при цьому веде убік при гальмуванні – це може означати підклинювання одного з циліндрів супорта. Взимку також можлива поява на поверхні колодок крижаної кірки.

2. Горить індикатор несправності гальмівної системи

Якщо після тесту приладової панелі і запуску двигуна індикатор несправності гальмівної системи продовжує горіти, це може означати, що водій забув зняти машину з ручника, або ж низький рівень гальмівної рідини. Буває, що рідина «пішла» в ході роботи, а можлива і більш серйозна причина – її витік.

3. Великий вільний хід педалі

Великий вільний хід педалі гальма, як правило, сигналізує про те, що в систему потрапило повітря. В такому випадку характерним буде і те, що якщо кілька разів натиснути на гальмо – як би «прокачати систему» ​​- педаль стане жорсткішою. При наявності подібних ознак, необхідно прокачати гальмівну систему. Також причиною великого вільного ходу педалі може стати розбухання гальмівних шлангів або несправність автоматичного регулювання зазору в барабанних механізмах.

4. Тряска і биття керма при гальмуванні

Проблема, більше характерна для старих автомобілів. Це може відбуватися через те, що відшарувалася накладка гальмівної колодки, поламалася або ослабла стяжна пружина в барабанних механізмах. Можливо також биття маточини або підклинюваня гальмівних механізмів.

5. Шум при гальмуванні

Різні «свистячі» звуки при гальмуванні можуть бути викликані досить великою кількістю несправностей. Серед них: відшарування накладки супорта, граничний його знос, сильна корозія гальмівного диска. Також це може відбуватися через забруднення гальмівного диска або ж просто від потрапляння туди води, наприклад, при їзді по калюжах.

6. Відведення автомобіля в сторону при гальмуванні

Автомобіль може відводити не тільки при несправних гальмах. Цьому можуть посприяти неправильно виставлені кути установки коліс, порушена геометрія кузова, нерівномірний знос покришок. Гальма ж викликають такий ефект при заклинювання поршнів в одному з контурів або забруднення мастилом гальмівних колодок. Також можливо потрапляння повітря в один з гальмівних контурів.