Штрафи за номерні знаки. Названо випадки, коли водії ризикують “влетіти” на гроші

Водії можуть отримати штраф не лише за порушення правил дорожнього руху, але й за неналежне використання автомобільних номерних знаків. РБК-Україна дізналося в юриста Ігоря Тетері про випадки, коли можуть виписати штраф за номерні знаки, і скільки доведеться заплатити водію.

Штраф за неправильне використання номерних знаків в автомобілі, наприклад, за наклеєння наліпок на них, до жовтня 2022 року становив 850 грн. З жовтня 2022 року Верховна Рада прийняла закон, який збільшив штраф за таке порушення до 1 190 грн. Наразі цей штраф передбачений ч. 1 ст. 121-3 КУпАП.

Штраф може бути застосований у випадках керування транспортним засобом без номерного знака, з номерним знаком, що не відповідає вимогам, з перевернутим або неосвітленим номером, а також з нанесенням матеріалів, що ускладнюють його ідентифікацію. Також штрафують за забруднені номерні знаки, якщо символи не можна розпізнати з відстані 20 метрів, і за інші дії, спрямовані на приховування номерного знака.

Юрист зазначає, що законодавець пропонував такі зміни через зростання випадків навмисного маскування номерних знаків, зокрема за допомогою світловідбивних плівок та наклейок. В інтернеті можна придбати засоби, які підміняють номерні знаки або створюють ефект “випадкового” закриття символів.

Штрафи за порушення правил щодо номерних знаків досить поширені і накладаються на місці зупинки транспортного засобу поліцією. Оштрафовані водії часто оскаржують ці штрафи в суді. Є багато судових рішень, які підтверджують законність накладених штрафів.

Наприклад, у Харкові суд залишив в силі штраф водію, який керував автомобілем із номерним знаком, закритим чорною стрічкою, що змінила літеру “І” на “Т”. У Києві суд визнав законним штраф за нанесення на номерний знак плівки, яка спотворює його ідентифікацію.

Проте, іноді суди стають на бік водіїв, якщо поліція не надає належних доказів. Наприклад, у справі в Одесі штраф було скасовано через відсутність даних про технічний засіб, яким зроблено фото порушення.