Переваги та недоліки установки ГБО

Привабливість установки газобалонного обладнання для автомобілів почали значно зростати, починаючи з періоду зростання цін на традиційні види палива бензин і дизель. Порівняно низька вартість газу значно знижувала витрати на експлуатацію авто. Особливо актуальним це питання стало для тих хто використовує авто щодня і їздить значні відстані. Але наскільки великі переваги ГБО перед бензином і дизелем, і які недоліки має газ перед традиційними видами палива.

Газова система, встановлена ​​на автомобіль, не виключає експлуатацію автомобіля на звичному бензині або дизельному паливі, а навпаки доповнює систему подачі палива ще одним джерелом. Переключити подачу палива з одного на інший можна практично на ходу переключивши положення перемикача в салоні автомобіля. Таким чином, при експлуатації автомобіля ризик відмови від руху при поломці паливної системи практично зводиться до нуля. Це досить важливий момент для тих, кому доводиться долати великі відстані і заправлятися бензином, якого може викликати сумніви. Позитивні оцінки газ отримає і від власників дорогих автомобілів з каталітичними нейтралізаторами і регульованим уприскуванням палива. Термін служби ГБО становить не менше 5 років до першої заміни гумових елементів, але це за умови правильної експлуатації та періодичному ТО на спеціалізованих станціях техобслуговування.

До прямих переваг установки ГБО перед бензиновими і дизельними двигунами можна віднести:
– Низький вміст шкідливих речовин у вихлопних газах (на 69% для карбюраторних авто і на 53% для дизельних). Важливе питання для великих індустріалізованих мегаполісів, де автомобілів все більше, а свіжого повітря менше.
– Збільшений термін служби масла – пропан, бутан або метан потрапляють в двигун, в газоподібному стані не розріджуючи масло в картері і не змиваючи масляну плівку з циліндра.
– М’яка і тиха робота двигуна досягається за рахунок того, що газ горить повільніше бензину.
– Дифузія. Легко змішуючись з повітрям газова суміш згорає в камерах повністю, не залишаючи слідів нагару на свічках або клапанах, чого не можна сказати про бензин.
– Відсутність детонації, питання актуальне для сучасних авто, які працюють на бензині з високооктанових числом. Октанове число зрідженого вуглеводневого газу знаходиться в межах 103-105.
– До складу газу не входять каталізатори руйнують метал. В бензин додаються домішки, до складу яких входять свинець і сірка, що згубно впливають на камеру згоряння, руйнуючи її зсередини.
– Економічність видно не озброєним оком, газ дешевше бензину практично в два рази, а його витрата більше всього лише на 15% в міських умовах і на 10% на трасі.
– Безпека – важливе питання став каменем спотикання для багатьох. Але якщо оцінити ситуацію з боку фізики, то вимальовується наступна картина: пожежна небезпека при витоку газу значно менше, ніж витік бензину, швидкість випаровування бензину значно повільніше, що створює вибухонебезпечну суміш з повітрям; сучасні системи ГБО оснащені комплексом захисту, що робить їх безпечніше в експлуатації; заправний балон має гарний запас міцності.

Оцінивши всі переваги ГБО, буде несправедливо відзначити і недоліки даної системи. До недоліків ГБО можна віднести:
– Економічна складова. Досить висока вартість сучасного обладнання та послуги з її встановлення. Хоча ціна залежить від моделі авто і бажань автолюбителя.
– Зменшення ємності багажника. Є три варіанти розміщення газового балона, це багажник, салон або відсік двигуна автомобіля. Як правило, найбільш прийнятним є багажник, тим самим зменшується його місткість.
– Найбільш часта заміна повітряного фільтра. Вся справа в тому, що значно зростає витрата газу при забрудненні фільтра очищення повітря.
– Кількість газозаправних станцій. Газові заправки не настільки поширені, ніж звичайні АЗС.
– Неприємний запах газу в салоні авто. Результатом такого явища є або неправильно проведене ТО або порушення в вихлопній системі. Не дивлячись на неприємність запаху, він абсолютно безпечний і не може служити причиною загоряння або вибуху.
– Питання безпеки стосується, тільки тоді коли використання ГБО проводиться з порушеннями експлуатаційних правил.

Головне для встановлення ГБО на автомобіль потрібно звернутися до відповідних фахівців – http://dazhd.com/

Зважуючи всі плюси і мінуси видно, що ГБО має безліч переваг над бензином і дизельним паливом. Використання газової установки, значно збільшує термін служби двигуна (30-40%), зменшується витрата масла і свічок, що в цілому значно знижує ремонтні витрати. При проведенні оптимізації роботи двигуна і використанні сучасних газових установок можна домогтися рівня потужності авто, як на максимальних, так і на змінних оборотах, рівноцінної рівню на звичному паливі. В добавок, до всього ГБО увібрало в себе такі складові як економічність і високі екологічні характеристики, що рідко зустрічається в природі.