Українським водіям готують чергове покарання: що відомо

В Україні пропонують карати водіїв, чиї транспортні засоби занадто гучні через модифікації вихлопних систем. Такий “тюнінг” порушує не лише тишу, але й спокій громадян, особливо під час війни. Зміни в законопроекті №9564 спрямовані на врегулювання цього питання.

Законопроект пропонує внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), передбачаючи адміністративну відповідальність за експлуатацію транспортних засобів із перевищенням допустимого рівня шуму. Це стосується власників машин і мотоциклів, які використовують “прямоточні глушники” або інші технічні пристрої, що підвищують рівень шуму.

Згідно з новими нормами, за перше порушення водіїв штрафуватимуть на 17 000 гривень, а за повторне – на 34 000 гривень. Крім того, можливе позбавлення права керування транспортним засобом на строк від 3 до 6 місяців. Справа про перше порушення розглядатиметься поліцейськими, а повторні випадки – судами.

Документ також пропонує внести зміни до законів “Про дорожній рух” та “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”. Заборона на використання гучних транспортних засобів діятиме виключно в межах населених пунктів, що дозволить уникнути відповідальності під час спортивних заходів поза їх межами.

Проект закону №9564 зареєстровано у Верховній Раді 4 серпня 2023 року. Ініціаторами виступила група народних депутатів, серед яких Давид Арахамія, В’ячеслав Медяник, Андрій Кожем’якін, Павло Сушко, Максим Павлюк та Сергій Кузьміних.

Головним комітетом ВРУ, що розглядає це питання, став комітет з питань правоохоронної діяльності під керівництвом Сергія Іонушаса. Законопроект спрямований на зменшення шумового забруднення та підвищення спокою громадян у населених пунктах.

Джерело rbc.ua