Як поліція в Україні карає п’яних водіїв

Як поліція визначає ступінь сп’яніння водія та карає його за порушення, газеті Експрес розповідає Катерина Рибій, представниця обласного управління патрульної поліції.

— Водієві насамперед пропонують пройти “експрес-тестування”. Якщо підтвердиться факт алкосп’яніння, складається протокол, водій має його підписати. Далі права у водія вилучають, йому видають тимчасовий талон на керування.

Однак цього дня нетвереза особа вже не має права керувати своїм авто, натомість вона може доручити це тверезому пасажирові, що має автоправа. Або залишити авто на автостоянці.

Щоправда, є й такі водії, які ризикують знову сісти за кермо й попадаються двічі за один вечір. І це лише ускладнює провину, адже попереду — суд. Він і визначає міру покарання порушникові: штраф (від 3.400 гривень) або адмінарешт на 7-10 діб, або ж позбавлення права керування авто на строк від одного до двох років.

Повторне протягом року вчинення такого порушення тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адмінарешт на строк від 10 до 15 діб з вилученням транспортного засобу.