Вовки роблять автомобільні дороги безпечнішими – висновок вчених

Американські вчені переконалися – чим більше у певній місцевості мешкає вовків, тим рідше олені виходять на дорогу. Йдеться зараз, звичайно, про чотириногих тварин, зустріч з якими вельми небезпечна для водіїв. Згідно зі статистикою Національної академії наук США, щорічно в країні відбувається близько мільйона зіткнень автомобілів з оленями, що призводить до 29 тисяч постраждалих, 200 загиблих та майже 10 мільярдів доларів збитків.

У дослідженні вчені відзначають, що завдяки зростанню популяції вовків в американському штаті Вісконсін кількість зафіксованих зіткнень автомобілів з оленями скоротилася на 24%, спричинивши тим самим економічну вигоду, яка в 63 рази перевищує збитки від нападу вовків на худобу. Крім суттєвого зиску для економіки, це, зрозуміло, рятує багато людських життів. Причому, як свідчить дослідження, зменшення кількості аварій пов’язані зі скороченням популяції оленів, яких вбивають вовки – бо вони полюють оленів. Хижаки вважають за краще використовувати для цього елементи інфраструктури, створені людиною.

Наприклад, вовки люблять пересуватися вздовж доріг і трубопроводів, а олені розуміють їх переваги і намагаються триматися подалі від доріг, щоб ненароком не зустрітися зі зграєю вовків. Результатом є різноманітніша природна екосистема зі зниженою ймовірністю випадкового зіткнення автомобілів з оленями. Звичайно, далеко не скрізь місцеві жителі зрадіють популяції вовків, що росте, але в сільській місцевості повернення хижаків назад у харчову мережу має багато позитивних наслідків.

Джерело Мотор

Не пропустіть