Топ-10 причин обрати новий Toyota Land Cruiser Prado 250

Цілковито нова генерація Toyota Land Cruiser Prado дебютувала на початку серпня 2023 року. Японський 4х4 «офф-роудер» тепер має заводський індекс 250 і побудований на сучасній модульній платформі з рамною основою під назвою TNGA-F, де остання буква означає «Frame», тобто рамна основа кузова та шасі. Читайте далі у матеріалі MMR.net.ua про новий Land Cruiser Prado і Топ-10 причин придбати даний позашляховик з нашої точки зору.

  1. Сучасний практичний салон Land Cruiser Prado 250

Хоча базова комплектація Land Cruiser Prado  2024 року поставляється лише з тканинними сидіннями, у більш дорогих виконаннях ви отримаєте шкіряний салон. Крім того, навіть базова версія Prado має таке оснащення: 8,0-дюймовий сенсорний екран мультимедіа, аудіосистему з 6 динаміками, підігрів керма та сидінь (не для усіх ринків).

Звісно, тут немає такої статусної атмосфери, як у флагманському Toyota Land Cruiser (300). Проте топ-версії нового Land Cruiser Prado мають чимало стандартних зручностей, включаючи більший 12-дюймовий екран інформаційно-розважальної системи, аудіосистему з 10 динаміками та 20-дюймові легкосплавні колісні диски. Також доступний преміум-пакет, який серед інших опцій  додає аудіосистему преміум-класу з 14 динаміками та оздоблені шкірою сидіння.

  1. Новий Land Cruiser Prado – дуже безпечний автомобіль

Позашляховик від Toyota буде набагато безпечнішим за своїх попередників завдяки системі Toyota Safety Sense 3.0, яка є стандартною для всіх нових Land Cruiser. Система містить безліч функцій активної безпеки, які забезпечують її повний набір датчиків. Серед них:

  • Система попередження зіткнення з функцією виявлення пішоходів;
  • Попередження про вихід зі смуги руху з допоміжним керуванням;
  • Система аварійної зупинки;
  • Динамічний радарний круїз-контроль повного діапазону;
  • Система відстеження смуги руху;
  • Розпізнавання дорожніх знаків;
  • Автоматичне дальнє світло;;
  • Монітор сліпих зон;
  • Попередження про поперечний рух ззаду.

До речі, за даними mmr.net.ua Toyota Safety Sense 3.0 передбачає новітні датчики безпеки японського автовиробника, які дозволяють краще розпізнавати пішоходів і велосипедистів, розпізнавати смугу руху та дорожні знаки.

  1. Ця машина має багато сучасних «фішок»

Новий Toyota Land Cruiser Prado має набагато більше можливостей синхронізації, ніж модель попереднього покоління. Окрім стандартних Apple CarPlay і Android Auto, новий Prado може отримувати оновлення «по повітрю» — це перший Land Cruiser, який має таку можливість.

Позашляховик також має опцію Smart Key із системою Remote Connect від Toyota. Система на основі передплати дає водіям можливість використовувати функцію Digital Key. Цифровий ключ дозволяє смартфону водія або будь-якому іншому перевіреному смартфону відмикати двері автомобіля, відкривати двері багажника, дистанційно запускати автомобіль тощо.

  1. Це повноцінний великий рамний 4х4 позашляховик

Toyota зосередилася на покращенні знаменитих позашляхових можливостей своєї моделі. Закономірно, що новий Land Cruiser Prado стандартно оснащений набагато більшою кількістю позашляхових технологій, ніж модель 2022 року (150).

Деякі стандартні функції, які отримують усі нові Prado, включають постійний повний привід, передні гаки для буксирування на випадок, якщо позашляховик застрягне в багнюці, і систему CRAWL-control, який функціонує як «позашляховий круїз-контроль».

Отож, оснащення нового «Прадіка» включає: передні гаки, контроль допомоги при спуску, CRAWL-control, блокування заднього диференціалу, постійний привід 4х4.Серед опцій є навіть система від’єднання передньої стійки стабілізатора поперечної стійкості, що допомагає збільшити артикуляцію коліс.

  1. Новий Prado матиме високий ступінь персоналізації

Toyota називає Land Cruiser Prado «чистим полотном для кастомізації». Виходячи з параметрів налаштування, які Toyota вже перерахувала в прес-релізі, є багато опцій, які покращать як комфортабельність, так і позашляховий спектр машини. Для автомобіля передбачається аудіосистема JBL з 14 динаміками, сидіння з електропідігрівом і вентиляцією, оздоблені шкірою, з поперековою підтримкою, проекційний дисплей, цифрове дзеркало заднього виду, евакуаційне спорядження для бездоріжжя, носії для спортивного обладнання на відкритому повітрі тощо.

За інформацією mmr.net.ua ланується море модифікацій, на які покупці можуть розраховувати, оскільки Toyota пообіцяла, що буде багато способів персоналізувати новий Land Cruiser Prado через каталог оригінальних аксесуарів Toyota та супутніх аксесуарів.

  1. З двигунами – повний порядок!

У Toyota заявили, що новий Land Cruiser 250 матиме аж 5 двигунів на світовому ринку, при чому всі вони будуть тільки 4-циліндрові та працюватимуть лише з 8-ступеневою АКПП. Проте кожен регіон світу отримає «свій» вибір агрегатів. Так, для внутрішнього ринку Японії, а також деяких країн Східної Європи (Україна, Білорусь) буде доступний базовий 2.7-літровий бензиновий мотор (163 к.с. і 246 Нм), який явно заткне усі інші своїм ресурсом і надійністю. Також Східна Європа (без уточнення, в якому розумінні) отримає бензиновий двигун 2.4 турбо (281 к.с. і 430 Нм).

Втім, для усієї Європи і Азії новий Prado насамперед постачатиметься з дизельними двигунами. По суті, це взятий з попередньої генерації 2.8-літровий турбодизель (204 к.с. та 500 Нм), а також його модифікація, оснащена електронним стартером-генератором (так звана «м’яка гібридна система», MHEV), яка матиме дещо кращі показники екологічності та економічності.

  1. Сучасна платформа TNGA-F

Завдяки новій архітектурі, яку модель тепер розділяє, наприклад, з Toyota Land Cruiser 300, Toyota Seqoia та Toyota Tundra, машина отримала зовсім іншу геометрію посадки пасажирів. Так, ергономіка стала більш вивіреною не тільки за водійським місцем, але – насамперед – на задньому ряду сидінь, де ноги пасажирів більше не будуть задрані високо і з зігнутими колінами. Ба більше, за інформацією mmr.net.ua, саме в цьому поколінні Land Cruiser Prado (250) отримав зсувний вперед-назад задній ряд. Разом з тим, збільшені габарити моделі дозволили виділити більше місця не тільки в салоні, але і в багажнику нового Prado.

  1. Важливі аспекти практичності

Для багатоденних пригод на бездоріжжі Toyota оснастила новий Prado інвертором потужністю 2400 Вт, який може живити невелику побутову техніку під час походів і тривалих подорожей. Деякі цікаві опції, які підвищують корисність позашляховика, включають холодильну коробку на центральній консолі, тримачі для спортивного обладнання на відкритому повітрі та позашляхове обладнання для буксирування.

Крім того, рама нового Land Cruiser є набагато жорсткішою і міцнішою, оскільки Toyota створила її на глобальній платформі вантажівок TNGA-F. Стосовно тягових спроможностей, то зазначається, що дизельний Land Cruiser Prado зможе буксирувати до 3.5 тонн (за умови, що причіп оснащений гальмами). Цей показник, в принципі, дорівнює такому на тій же Toyota Hilux з аналогічним дизельним мотором 2.8 (204 к.с.) чи майже будь-якому іншому середньорозмірному пікапу.

  1. Новий Prado буде значно дешевший за флагманський Land Cruiser

І це правда. У той час, як повнорозмірний Land Cruiser (300) оснащується різноманітними атрибутами комфорту та шику, традиційно більш «пролетарський» Land Cruiser Prado не тільки є простішою за суттю моделлю, але і має менші габарити і не оснащується шестициліндровими двигунами – лише рядні «четвірки». Тож вартість «Прадіка» буде значно нижчою. А авторитет на дорозі – майже такий самий.

  1. Це дуже ліквідний транспортний засіб

Toyota взагалі славиться тим, що її моделі втрачають свою вартість на ринку вживаних автомобілів дуже і дуже не охоче. А тим паче, коли мова іде за такі знакові моделі як Land Cruiser Prado. Витративши умовних 50 тисяч доларів на покупку такого, ви за декілька років зможете продати його, втративши не більше 10% від першочергової вартості машини. Не дарма саме Prado тепер став повністю глобальним – його знають і в Україні, і в Англії, і в ЄС, і в Північній Америці, і в Австралії, і в усіх азійських країнах… Це свідчить про неабиякий попит на японський позашляховик по всьому світу. Комерційний успіх? Так, але причиною для нього є насамперед відмінні споживчі якості офф-роудера Toyota.