Як працюють перекупники автомобілів

Здебільшого перекупники – НЕ шахраї, а цілком легальні продавці. Вони вміють швидко і грамотно оцінювати автомобілі, аргументовано торгуватися і відмінно знають специфіку ринку, пише avtovod.org.ua.

Так, перекупник запропонує за ваш автомобіль меншу суму, ніж звичайний покупець, зате ви отримаєте гроші відразу на руки і, швидше за все, витратите менше часу на продаж.

Перекупники ніколи не переоформлюють автомобілі на своє ім’я і вписують себе в ПТС тільки в рідкісних випадках.

При покупці автомобіля перекупник може і не розкрити себе, але багато хто з них в результаті викладають карти на стіл. Старий господар і тимчасовий власник складають договір купівлі-продажу. Перекупник віддає йому на руки живі гроші і також просить у нього ксерокопію паспорта і розписатися в ПТС. Перекупник ніколи не переоформляє автомобілі на себе, навіть якщо його перепродаж затягується – це додаткові і непотрібні витрати. У більшості випадків він навіть не вписується в ПТС.

Грамотний перекупник буде підтримувати зв’язок з попереднім власником, особливо якщо планує якийсь час їздити на автомобілі, а не просто зберігати його у дворі.

Коли перекупник продає автомобіль, він зі зрозумілих причин не буде розкривати себе до останнього моменту, виявляючи себе власником. Істина спливе тільки в момент огляду документів: на автомобіль і продавця (ось чому важливо вимагати їх при першій же можливості). Само собою, в який оформляється договорі купівлі-продажу буде фігурувати колишній власник, а не перекупник. Обчислити такого підприємця при телефонній розмові часто складно, а при огляді він запросто може вести себе, як звичайний господар.

Якщо перекупник пропонує оглянути автомобіль у дворі будинку, в якому він живе і прописаний, це хороший знак.

Якщо в силу обставин ви все-таки маєте намір купити автомобіль саме у перекупника, то є кілька способів перевірити чистоту угоди. По-перше, зверніть увагу на місце огляду автомобіля. Якщо перекупник запропонував провести його у дворі житлового будинку і адреса збігається з його пропискою в паспорті, то швидше за все перед вами людина, якій нічого приховувати. Далі білий продавець не відмовить вам в огляді машини в будь-якому найближчому сервісі, так само як і проїхатися з вами в ДАІ, щоб ви точно дізналися, чи стане автомобіль без проблем на облік.

Всі перекупники настільки індивідуальні, що їх неможливо поділити на будь-які групи за певною ознакою. Але можна виділити основні особливості їх роботи:

Перекупники працюють, в основному, з ліквідними автомобілями. Але цей статус сильно різниться залежно від конкретного регіону їх роботи. У великих містах більшим попитом користуються машини на автоматі, а в провінції – з механічною коробкою передач. В одних регіонах споживачі дивляться в першу чергу на технічний стан автомобіля, тобто саме на вузли і агрегати, а в інших – важливіший сам кузов, тобто відсутність перефарбованих елементів і іржі.

Одні перекупники полюють тільки за свіжими машинами в ідеальному стані і жодним чином не готують їх до перепродажу. Інші ж мають технічну базу і вважають за краще відновлювати екземпляри.

Середній дохід з одної перепроданої машини – 10% від її вартості при покупці, але, як правило, не менше $ 500. Але частенько буває, що перекупник в результаті віддає машину «в нуль», якщо вона надовго у нього підвисає, адже інакше вона займає місце на стоянці.

При перепродажі машини перекупники готові торгуватися. Однак найчастіше справа обмежується дисконтом в $ 100-200.

Регіональні перекупники працюють тільки з машинами в дуже хорошому стані. Адже їм треба відбити, в тому числі, витрати з транспортування автомобіля для подальшого перепродажу, а вигідно продати мотлох зараз вкрай складно.

Перекупники з регіонів часто працюють за попереднім замовленням на конкретні машини зі столиці. В одних випадках замовник – приватна особа, а в інших – автомобільний ринок. В останньому прикладі перекупник і продавець на майданчику ділять дохід порівну. Досить часто при такій схемі перекупники працюють групою, тобто приїжджають в столицю компанією з трьох-чотирьох чоловік і в результаті привозять додому стільки ж машин.

Так що, в цілому, з перекупниками можна мати справу. У ряді випадків ви можете оцінити технічний стан пропонованого ними автомобіля навіть краще, ніж аналога в дилерському центрі. Адже менеджер може щось приховати або взагалі не показати результати діагностики машини при її прийманні в трейд-ін, а додаткова перевірка на підйомнику, швидше за все, буде можлива лише на наступний день, і то якщо пощастить. А розумний перекупник не відмовить у візиті в будь-який незалежний сторонній сервіс в той же день.


Не пропустіть