Коротка історія Mitsubishi з 1917 до 2017 року

Цього рoку компанія Mitsubishi відзнaчає 100-річчя з дня випyску першогo авто. За цей чaс вона здoбула славу в автоаматорів завдяки своїм позашляховикам, легковим моделям і спорткарам, а також досягла видатних успіхів в автоспорті, пише Автоцентр.

У компанії, що добре відома під назвою Mitsubishi Motors Corporation, довга і багата історія. Процес індустріалізації, що охопив Японію наприкінці XIX століття, дав можливість багатьом заповзятливим японцям почати свою справу. Одним із них був нащадок самураїв Ятаро Івасаки (Yataro Iwasaki) – засновник Mitsubishi. У 1870 році він зважився на створення власної корабельної компанії. У 1873 році Івасакі перейменував її в Mitsubishi Shokai. З часом компанія розширила свою діяльність в різних сферах бізнесу, включаючи міжнародну торгівлю, аві – та кораблебудування, банківську сферу, виробництво оптичних приладів тощо. Але не будемо забігати вперед.

1917

Заснована кораблебудівна компанія Mitsubishi Shipyard, на потужностях якої вперше в Японії було організовано серійне виробництво автомобілів. Первісток марки Model-A представляв собою розкішний лімузин для заможної публіки і урядових чиновників. За 4 роки виготовили 22 авто.

1931

Компанія першою в Японії налагодила випуск дизельних двигунів Mitsubishi 450AD, а роком пізніше побачив світ перший автобус марки – 100-сильний Mitsubishi Fuso BD46.

1934

На базі суднобудівного підприємства було створено холдинг Mitsubishi Heavy Industries.

1936

У конструкторському бюро Mitsubishi створено перший повнопривідний легковий автомобіль РГ-33, від якого ведуть свій родовід позашляховики марки.

1946

Авіабудівна компанія Mizushima, що входить до складу холдингу Mitsubishi представила компактну триколісну вантажівку Mizushima. Відновлено виробництво автобусів Fuso.

1951

Розпочалося складання автомобіля Henry J за ліцензією американської Kaiser-Frazer Corporation.

1955

Трицикли Mizushima перейменовані в Mitsubishi-Go.

1960

Випущено перший легковий автомобіль Mitsubishi 500, в 1961 р. дебютували розвізний фургон Mitsubishi 360 Van і пікап Mitsubishi 360 Pickup.

1962

Стартувало виробництво моделей Colt 600 і Minica. Mitsubishi 500 Super Deluxe перемагає в класі на Гран-прі Макао.

1963

Починається випуск моделі Colt 1000.

1964

Стартує виробництво люксового седана Debonair. Модель Colt 1000 стає першою в класі і другою в абсолюті на Гран-прі Японії.

1970

Заснована Mitsubishi Motors Corporation. Дебютує модель Colt Galant GTO. Підписано договір про створення СП з американською компанією Chrysler. Початок досліджень у сфері електромобілів.

1971

У США розпочинається продаж моделі Colt під брендом Dodge. Colt F2000 переміг на Гран-прі Японії. Представлено модель Galant Coupe FTO.

1973

Дебютує модель Lancer. Модель Galant перемагає на «Ралі Сафарі». Mitsubishi представляє двигун із безшумним валом і надає ліцензію на її використання компаніям Porsche, Saab і Fiat.

1979

Сумарне виробництво автомобілів Mitsubishi подолало мільйонну позначку

1980

Інженери Mitsubishi Motors створюють перший у світі енергозбережний дизельний двигун із турбонаддувом і безшумним валом.

1982

Старт виробництва позашляховика Pajero.

1983

Дебют позашляховиків Pajero в ралі-марафоні «Париж-Дакар» приносить компанії призові місця на фініші.

1987

Galant VR-4 стає першим автомобілем, оснащеним активною підвіскою з електронним регулюванням плавності руху (ECS). Він отримує перший для компанії титул «Автомобіль року в Японії».

1990

Дебют спорткара 3000GT із революційною технологією, що охоплює повнокероване шасі, повний привід і активну аеродинаміку. У США презентовано купе Eclipse з турбодвигуном і повнопривідною трансмісією.

1992

Lancer Evolution починає свою переможну ходу в чемпіонаті світу з ралі, в трекових перегонах і змаганнях на подолання підйомів.

1998

Томмі Мякінен виграє четвертий поспіль ралійний чемпіонат. Компанія Mitsubishi здобуває перемогу в WRC в Кубку конструкторів. Серед інших перемог – лідерство Pajero в ралі «Дакар», у світовому чемпіонаті з ралі-рейдів, а також перемога Lancer Evolution в Чемпіонаті з ралі-кросу.

1999

Прототип FTO-EV внесено в Книгу рекордів Гіннеса як перший електромобіль, який проїхав 2000 км за 24 години, побивши попередній рекорд у 300 км.

2007

Ралійна команда здобула 7-му поспіль і 12-ту за рахунком перемогу в ралі «Дакар». На ринок виходить Lancer Evolution X з новою революційною системою повного приводу і стає «Автомобілем року в Японії.

2009

Після понад 40 років розробки дебютувала серійна версія Mitsubishi Innovative Electric Vehicle – i-MiEV.

2013

Презентовано Outlander PHEV – перший у світі позашляховик-гібрид з можливістю підзарядки від мережі. Він здобув нагороди «Технологія року» та звання «Автомобіль року» в Японії.

2014

Гоночний електромобіль MiEV Evolution III завоював I і II місця у змаганнях з підйому на пагорб Pikes Peak International Hill Climb у категорії прототипів EV.

2015

У перегонах Baja Portalegre 500 гібридний позашляховик Outlander PHEV встановив найкращий час на трьох з п’яти ділянок.

2016

Початок роботи компанії «ЕМ ЕМ СІ Україна». Презентація на українському ринку широкої гами позашляховиків.

2016

У Київ приїхала легенда Mitsubishi – дворазовий переможець «Дакара» Хіроші Масуока, який продемонстрував можливості нового Pajero Sport.


Не пропустіть