Виробництво батарей для електромобілів ставить загрозу сільському господарству

Компанія Tesla на заводі в Шанхаї почала випускати недорогі електрокари, батареї яких містять фосфор, що може призвести до різкого скорочення поставок фосфатних добрив. Як пояснює Джок О’Рурк, президент компанії Mosaic, однієї з найбільших світових компаній-виробників фосфата, фосфорна кислота є основним складовим елементом фосфорних добрив і використання її для виробництва літій-залізофосфатних (LFP) батарей може значно й на довгий час зменшити виробництво головних сільськогосподарських культур.

Вже в цьому році в Китаї, який є ведучим експортером цього продукту в світі, з виробництва сільськогосподарських добрив на ринок LFP перейшло 300 000 тон очищеної фосфорної кислоти, що відповідає біля 500 000 тонам втраченого виробництва діамоній фосфатних (DAP) добрив. Крім того, Китай ввів заборону на вивезення фосфатів за межі країни до червня 2022 року з метою забезпечення продуктом своїх фермерів.

Подібно, що це лише початок негативної для сільського господарства тенденції, так як Tesla заявила, що збирається перевести всі свої автомобілі стандартної лінійки на батареї LFP по всьому світу. Компанія разом з іншими сторонами займається будівництвом заводів LFP в США.

Джерело УкрАгроКонсалт

Не пропустіть