Експерт пояснив, як заміські поїздки збільшують ресурс двигун автомобіля

Автовласникам рекомендовано час від часу залишати місто та вибиратися на швидкісні траси. Примітно, що в цьому є і практичний зміст, якого багато водіїв не розуміють. Але автомеханік пояснив, чому заміські подорожі сприятливо впливають на стан двигуна будь-якого сучасного автомобіля, пише wheel-news.com.

На початку хотілося б поговорити про те, що в міських умовах автомобілістам доводиться пересуватися в пробках, стояти на світлофорах, часто палити в порожню велику кількість палива і не переміщатися на великі відстані. Все це негативно відбивається не тільки на стані силового агрегату, але й інших елементів транспортного засобу, до яких входить зокрема і акумуляторна батарея, яка просто не встигає зарядитися до повного рівня.

Якщо говорити про поїздку вільною заміською трасою, то тут без проблем можна заповнити заряд АКБ за пару годин активного руху. Крім того, не можна не відзначити, що за таких умов двигун починає працювати в більш високих межах (коли відбувається переміщення трасою, зазвичай мотор підтримує 2,5 – 4 тисячі оборотів за хвилину). Тривала робота в такому такті дозволяє установці провести самоочищення від нагару, що скупчився.

Крім того, при переміщенні трасою нормалізується робота трансмісії, якщо говорити про автоматичну коробку перемикання передач. Їй не потрібно перемикатися між швидкостями постійно. Це робиться набагато рідше, що зберігає ресурс. Єдиний момент, на який потрібно звернути особливу увагу, – це попередня заправка автомобіля якісним паливом, щоб відбувалося повноцінне згоряння в процесі роботи силового агрегату.

Також не можна не відзначити, що, вибираючись на вільну трасу, автомобіль починає поводитися трохи інакше. Багато водіїв зазначають, що за містом машина ніби перестає «задихатися», з’являється адекватна динаміка і зникають звичні ривки під час перемикання між передачами. Усьому цьому сприяє чистіше повітря. Останнє, на що хотілося б звернути увагу, це прискорення автомобіля на вільній трасі в межах допустимого швидкісного режиму.

Щоб досягти оптимального результату і насправді прочистити двигун від нагару, не варто обмежуватися їздою на обертах в межах 2,5 – 4 тисячі обертів на хвилину. Іноді доцільно здійснювати прискорення, щоб двигун розкручувався до граничних оборотів. Зрозуміло, стрілку тахометра при цьому не слід вести в червону зону. Варто зазначити, що така практика корисна для будь-якого ДВЗ, але за умови, що силовий агрегат отримує своєчасне обслуговування і в нього стабільно заливається якісна моторна олива.