Топ-7 авто з пробігом в Україні для зимової експлуатації у 2023 році

Кучугури снігу, замети, ожеледиця та хуртелиця вимагають деяких навиків водіння, а також – боєздатних автомобілів. Надійні повнопривідні моделі з високим кліренсом та розумно налаштованою електронікою – ось запорука затишного та безпечного пересування в суворих погодних умовах. Ми в MMR.net.ua провели аналіз ринку вживаних автомобілів в Україні та підібрали ТОП-7 доступних автомобілів з пробігом для зимової експлуатації. Читайте далі.

  1. Suzuki Vitara

  • Рік випуску: 2015 – ;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 13-17 тис.

Японський кросовер Suzuki Vitara справляє враження добротної, довговічної і практичної речі. Багато людей шукають чогось саме такого – щоби було «зрозуміле», зручне  і якісне. Оскільки це малий кросовер, то доволі об’ємний салон при невеликих габаритах кузова, і зручна, висока посадка за рулем. Повний привід, мала маса і високий кліренс (18.5 см) – це дасть вам 100%-ну впевненість у собі, незалежно, чи в умовах зимового міста, чи на дачі.

Вітари 4х4 бувають як з автоматичною, так і з механічною КПП. Двигуни на ранніх серіях – бензинові 1.6 (120 к.с.) та 1.4 турбо (140 к.с.). MMR.net.ua наголошує, що, типово для автомобілів Сузукі, повний привід Вітари налаштовано розумно, надійність агрегатів висока, а підвіска в міру комфортна та забезпечує непогану стійкість на нерівностях і в поворотах.

  1. Subaru XV

  • Рік випуску: 2017 – ;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 19-22 тис.

Компанія Subaru відома своїми технологіями повного приводу. Модель XV представляє собою хетчбек Impreza, задраний вгору аж до 22 см кліренсу. Він також отримав захисний обвіс по периметру, додаткові рейлінги на даху та переналаштовану КПП. Мотори бензинові: 1.6 (114 к.с.) та 2.0 (152 к.с.). Трансмісія зазвичай автоматична (варіатор), хоча іноді попадаються версії з МКПП – це завезені з ЄС чи інших країн Європи екземпляри. Також можна приглядітися до XV у попередньому кузові, таких пропозицій значно більше, їх середня вартість 12-14 тис. доларів. Проте  серед них чимало «битків» з аукціонів Північної Америки.

Ощадливості від атмосферних двигунів та варіаторів не чекайте – у змішаному циклі XV «бере» 6.5 або 8 л/100 км з мотором 1.6 або 2.0 відповідно. Проте надійний старт у будь-яку погоду і хорошу прохідність Субару вам забезпечить, як на пересічній місцевості, так і у місті.

  1. Subaru Outback

  • Рік випуску: 2014-2019;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 16-25 тис.

Якщо від слова «кросовер» вам уже в’януть вуха, то чому би не звернути увагу на універсали? Але не на звичайні, а на «універсали підвищеної прохідності». Канонічним у цьому сегменті є Subaru Outback. Японська модель має дорожній просвіт 200 мм і широко відому систему симетричного повного приводу, яка миттєво перенаправляє потужність на колеса з більшим зчепленням. Опозитний бензиновий мотор об’ємом 2.5 (175 к.с.) надасть більш ніж достатньо тяги у черговій сніговій кучугурі.

Ви також можете знайти чимало завезених зі США чи Канади екземплярів з двигунами 3.6 (256 к.с.), проте сенсу в таких модифікаціях небагато. До речі, за даними MMR.net.ua саме марка Субару посіла перше місце у рейтингу Auto Express найбільш безпечних компаній, що був складений на основі опитування автомобільних власників у 2020 році.

  1. Dacia Duster

  • Рік випуску: 2013-2017;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 9-12 тис.

Якщо хочете доступну, надійну та простору машину для їзди в засніжених умовах, можете сміло зупинятися на Дастері. Румунський кросовер напрочуд гарно справляється з бездоріжжям і відомий своєю невибагливістю до умов експлуатації, як і всі моделі Дачії.

Високий кліренс (210 мм) і повний привід стають у пригоді в погану погоду. Власне, модифікація з чотирма ведучими колесами доступна тільки з мотором 1.5 dCI К9К на 115 к.с. Хоча дизельні автомобілі сьогодні зазнають утиску, для позашляховиків саме вони є бажаними, бо надають багато крутного моменту вже з самих «низів». Dacia Duster це перевірений, надійний солдат, який не підведе.

  1. Opel Antara

  • Рік випуску: 2011-2015;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 10-13 тис.

Багато хто забув про цю модель, а даремно. Opel Antara входить в когорту тих машин, які видаються значно дорожчими, ніж насправді є. Посудіть самі – за якихось 13 тисяч доларів можна придбати автомобіль 2014 року випуску з пробігом близько 150 000 км! На думку MMR.net.ua, Опель не виглядає ні застаріло, ні дешево.

Щодо двигунів, то в Україні рестайлінгові Антари зустрічаються або з бензиновим мотором 2.4 (167 к.с.), або з «дизелем» 2.2 (163-184 к.с.). КПП може бути як автоматична, так і механічна. Головні вразливі місця Opel Antara – це кузов, а саме схильність до корозії кришки багажника та арок в районі пластикових накладок, а також електроніка, яка може з часом окислитись. Але це дрібниці, особливо по відношенню до машин після 2011 року. А от у всьому іншому кросовер зарекомендував себе як дуже надійного і недорогого в обслуговуванні друга.

  1. Land Rover Discovery Sport

  • Рік випуску: 2014 – ;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 20-35 тис.

Land Rover як ніхто інший дасть вам відчути, що таке справді універсальний автомобіль. «Діско Спорт» це одночасно динамічна машина, яка впевнено почувається на трасі, і сімейна, зручна, простора водночас, що робить її підходящою для поїздок на кожен день. Навіть є 7-місні версії.

Ба більше: система «Terrain Response» дозволяє Discovery Sport долати перешкоди, які багатьом суперникам «не по зубах». Тут є окремі режими для бруду та снігу, які точно визначають, скільки тяги потрібно передати на широкі шини, щоб автомобіль не застряг. Додайте сюди просторий салон, оздоблений якісними матеріалами, потужні двигуни (які при цьому достатньо економічні) та особливу харизму марки – і вийде чудовий сімейний автомобіль, який взагалі не боятиметься жодної зими. Кліренс Ленд Ровера дорівнює 21 см.

  1. Mitsubishi Pajero

  • Рік випуску: 2014-2019;
  • Середня ціна на вторинному ринку, $: 20-25 тис.

Що ж, припустимо, для ваших задач з прохідності та витривалості згаданих кросоверів не достатньо. Тоді рекомендуємо звернути увагу за рамний повнорозмірний позашляховик – Mitsubishi Pajero. В такому випадку у вашому розпорядженні буде здоровенний культовий позашляховик, якому не страшна ні зима, ні болото, ні війна.

Pajero оснащувався системою повного приводу Advanced Super Select 4WD. Вона могла перемикатися з економічного режиму (задній привід) на режим повного приводу безпосередньо під час руху на швидкості до 100 км/год. Якщо земля під колесами в’язка, водій може ввімкнути блокування міжосьового диференціала, щоб потужність рівномірно розподілялася на обидві осі, і таким чином збільшити тягове зусилля. В Україні машини після останнього рестайлінгу зазвичай представлені модифікаціями з 3.2-літровим дизельним двигуном (190 к.с.). Може попастися і версія 3.0 V6 (175 к.с.), також на «тяжкому» паливі.


Не пропустіть