Юристи розповіли, який штраф можуть накласти за червоні покажчики поворотів у авто

Як відомо, у деяких країнах, зокрема в США, дозволяється використання червоних покажчиків поворотів. Втім, автомобілі, ввезені з-за океану, не завжди відповідають українським нормам, нагадує Дорожній Адвокат.

В Україні для врегулювання питання кольору покажчиків поворотів застосовується національний стандарт ДСТУ 3649:2010 «Колісні транспортні засоби. Пунктом 6.1.5 ДСТУ 3649:2010 передбачено чіткі вимоги до кольору покажчиків поворотів, а саме передні та задні повинні бути жовтими.

Станом на жовтень 2024 при виявленні факту наявності червоних покажчиків поворотів поліція застосовує ч.1 ст.121 КУпАП і накладає штраф у розмірі 340 грн. У разі повторного порушення протягом року застосовують ч.4 ст.121 КУпАП. Ця норма передбачає накладення штрафу у розмірі від 850 грн до 1700 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців.

Наразі в Україні передбачено використання покажчиків поворотів виключно жовтий колір. Застосування покажчиків поворотів червоного кольору не дозволяється. Проте відповідність кольору оцінюють спеціалісти сертифікаційних центрів, які володіють спеціальними знаннями та мають відповідні дозвільні документи, зазначають юристи.