Топ-10 найпопулярніших кросоверів в світі

Найбільшого успіху на ринку кросоверів домоглися японці. Саме вони сьогодні роблять найпопулярніші моделі в світі. Також можна відзначити і успіх корейців. З огляду на те, що у них, за великим рахунком, лише два виробники, відразу два «паркетника» потрапило в «десятку».

З величезної кількості представників автопрому Європи в топ-10 вдалося пробитися лише одному автомобілю. Очевидно, це можна пояснити тим, що німці – BMW, Audi і Mercedes – в основному працюють в немасову преміальному сегменті. А французи не користуються особливим попитом за межами європейського співтовариства.

Приблизно та ж ситуація і з американцями – у «десятці» представлена ​​лише одна модель родом з США. Також на самоті опинився представник Китаю. Щоправда, для Піднебесної це скоріше успіх. Адже більшість китайських автомобілів не представлено на ринках розвинених країн. І їх успіх – це, як правило, результат високого попиту у співвітчизників.

Які ж кросовери користуються найвищим попитом в світі? Щоб відповісти на це питання, MMR проаналізував світові продажі автомобілів за 2019 рік і відібрав 10 найпопулярніших моделей підвищеної прохідності.

  1. Nissan Rogue

Nissan Rogue – це американська версія X-Trail, яка до того ж є найбільш продаваним кросовером «Ніссан» в США.

Останнє оновлення Rogue пережив в 2016 році. Головним нововведенням для автомобіля стала поява гібридної версії. Гібрид отримав функцію «старт-стоп» і систему рекуперації енергії при гальмуванні.

Також в оснащення увійшла система запобігання фронтальних зіткнень з можливістю розпізнавання пішоходів, функція контролю «сліпих» зон і система допомоги при виїзді з парковки заднім ходом.

  1. Haval H6

Фактично Haval H6 – це перелицьована і дорожча версія моделі Great Wall H6. В Україні ціни на автомобіль стартують з $21 500. За ці гроші китайці пропонують вельми непогано обладнаний «паркетник», в список оснащення якого входить: двозонний клімат-контроль, парктроніки з камерою заднього виду, система безключового доступу, а також мультимедійний комплекс з можливістю підключення зовнішніх пристроїв.

Також у Haval H6 є спортивна версія – GT, яка не представлена ​​в Україні. Спорт-версія пропонується з форсованим до 224 кінських сил 2-літровим турбомотором. Агрегат поєднується з 7-ступінчастим «роботом» з двома мокрими зчепленнями, що дозволяє кросоверу розганятися з місця до 100 кілометрів на годину за 7,6 секунди.

  1. Mazda CX-5

CX-5 – не просто найбільш продаваний кросовер Mazda. Це світовий бестселер японської марки.

Останнє оновлення Mazda CX-5 відбулося в 2018 році. Автомобіль отримав оновлену версію системи, яка варіює тягу двигуна в залежності від кута повороту керма і швидкості. У новій версії система починає працювати вже на самому початку маневру, а також при поверненні керма в нульове положення.

Також модель обзавелася новим медійним комплексом з підтримкою Apple CarPlay і Android Auto. А система безпечного гальмування в місті навчилася визначати пішоходів вночі.

  1. Chevrolet Equinox

Chevrolet Equinox – найпопулярніший американський кросовер у світі. Завдяки високій популярності в США, на глобальному ринку йому навіть вдалося обійти Mazda CX-5. Щоправда, в Україні «Еквінокс» офіційно не представлений. Хоча автомобіль безперечно заслуговує на увагу.

Останнє оновлення Chevrolet Equinox пережив зовсім недавно – на початку 2020 року. На північноамериканському ринку кросовер доступний з бензиновими турбомоторами – 1,5-літровим потужністю 173 кінських сили і 2-літровим, віддача якого становить 256 кінських сил.

Перший поєднується з 6-діапазонним «автоматом», а другий – з 9-діапазонним.

  1. Kia Sportage

В Україні Kia Sportage не потребує особливого представлення. Українці цей кросовер добре знають і люблять. І в останні роки він не раз ставав самим продаваним автомобілем країни. Сильні позиції «Спорту» і на світовій арені.

Продажі оновленого Sportage стартували в 2018 році. У плані технічних характеристик автомобіль може похвалитися багатим вибором двигунів і трансмісій. Kia пропонує, як бензинові, так і дизельні агрегати, що вигідно відрізняє кросовер на тлі деяких конкурентів. Наприклад, Toyota RAV4 з деяких пір пропонується тільки в бензиновому виконанні. Щоправда, «японець» виграє за рахунок гібридної силової установки.

  1. Nissan Qashqai

Nissan Qashqai – більш компактний кросовер, ніж вже згаданий X-Trail. До того ж автомобіль не завжди може похвалитися передовим обладнанням. Наприклад, його мультимедіа залишає бажати кращого. Незважаючи на це, «Кашкай» користується стабільно високим попитом.

Оновлена ​​версія кросовера була представлена ​​рік тому. У «базі» автомобіль отримав передні і задні парктроніки, кермо і задній ряд сидінь з підігрівом, а також дзеркала з електроприводом.

У «топі» для Nissan Qashqai стала доступна система виявлення перешкод при русі заднім ходом, адаптивні фари, система моніторингу «сліпих» зон, кругового огляду і контролю рядності руху.

  1. Hyundai Tucson

Hyundai Tucson – найпопулярніший корейський кросовер у світі. До того ж це один з найулюбленіших кросоверів українців. Його вибирають частіше, ніж будь-яку іншу модель корейської марки.

Tucson оновився в 2018 році. В оснащення кросовера увійшла бездротова зарядка для смартфона, круговий відеоогляд, адаптивний круїз-контроль, а також системи утримання в смузі і запобігання фронтальних зіткнень. Щоправда, не все це обладнання доступне в Україні.

  1. Volkswagen Tiguan

Tiguan – світовий бестселер Volkswagen. Хоча його популярність на світовому ринку падає – за минулий рік продажі кросовера впали на 7,6%. Очевидно, дається взнаки вік моделі – нинішнє покоління дебютувало в 2016 році. І шанувальники кросовера чекають оновлення, яке заплановане на 2020-й.

Прем’єра рестайлінгової версії «Тігуан» може відбутися в березні на Женевському автосалоні.

  1. Honda CR-V

CR-V – найпопулярніший в світі кросовер Honda. При цьому його популярність стрімко зростає – за минулий рік продажі автомобіля зросли на 12%.

Судячи з усього, зростання популярності CR-V пов’язане з тим, що Honda останні кілька років активно просувала кросовер на різних ринках. Зокрема компанія відновила продажі моделі в Японії. А також представила нове покоління європейської версії автомобіля.

  1. Toyota RAV4

Toyota RAV4 – найпопулярніший кросовер у світі. За минулий рік продажі моделі виросли майже на 12%.

У 2018-му дебютувало нове покоління RAV4. Автомобіль змінився кардинально, як зовні, так і внутрішньо. Та й в цілому став зовсім іншим, переїхавши на нову платформу.

Новий RAV4 – перша моделлю Toyota з системою динамічного розподілу крутного моменту. Вона може передавати до 50% тяги на задні колеса, а також розподіляти її між лівим і правим заднім колесом для поліпшення керованості.

автор Віталій Єрмаков, спеціально для MMR.net.ua