У суді пояснили, як відшкодовуються збитки, якщо у ДТП винні обидва водії

Якщо наявна вина двох осіб, діями яких було завдано шкоди, шкода відшкодовується кожним з них залежно від ступеня вини.

Про це повідомляє Ліга.Закон.

КЦС ВС у постанові від 18 березня 2020 року у справі № 328/2750/18 визначив, як відшкодовується шкода у випадку встановлення невідповідності дій обох учасників ДТП правилам дорожнього руху.

Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому відповідно до вимог ст. 1188 ЦК, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Згідно з роз’ясненнями, викладеними у п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992 року № 6 “Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди”, шкода, заподіяна кількома особами, відшкодовується кожною з них у частині, заподіяній нею (у порядку часткової відповідальності). У такому ж порядку відповідають володільці джерел підвищеної небезпеки за шкоду, заподіяну внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки іншим особам.

Отже, за цих обставин обов’язок відшкодування шкоди покладається на ту особу, з вини якої завдано шкоду. Якщо наявна вина двох осіб, діяльністю яких було завдано шкоди, шкода відшкодовується кожним з них залежно від ступеня вини.


Не пропустіть