Скільки і якого алкоголю можна випити водієві в Україні, щоб не отримати штраф

Посвяткувати хочеться багатьом з нас, але водіям іноді доводиться від чогось відмовитися.

Найкращий варіант – не пити за кермом алкоголь, проте не лише такі напої можуть впливати на допустимий рівень алкоголю в крові.

То скільки ж допускається алкоголю в крові людини, що знаходиться за кермом, що таке проміле і як визначається цей показник?

Проміле – це кількісний показник етанолу в крові або видихуваному повітрі, тобто концентрація молекул спирту. В Україні дозволена доза становить 0,20 мг/л, тобто 0,2 проміле.

Наприклад, від звичайного квасу може бути такий же ефект, як і від такої ж кількості пива: після двох склянок квасу чоловік із середньою вагою при перевірці поліцією матиме результат у 0,19 проміле.

Якщо більш наочно, то дозволені українським законом 0,2 проміле рівноцінні 200 грамам сухого вина для чоловіків і 100 грамам сухого вина для жінок, відповідно 200 і 100 грамам шампанського, 50 і 30 грамам горілки, 500 і 330 грамам пива відповідно.

Нагадаємо, у 2021 році в Україні почали діяти нові штрафи за порушення правил дорожнього руху і суттєво посилилась відповідальність за керуванням автомобілем у нетверезому стані. Так, сума штрафу та нетверезе керування тепер становить від 17 000 грн.


Не пропустіть