Тест-драйв нового кросовера Suzuki S-Cross: надійно і не дорого

Автомобільний портал CarScoops провів тест-драйв бюджетного кросовера Suzuki S-Cross у Греції. Дана модель  являє собою глибоко оновлений Сузукі SX-4 і нещодавно була офіційно представлена в Україні. Враховуючи неабиякий інтерес публіки, видання MMR.net.ua розповість вам про основні враженням наших візантійських колег щодо оновленого японського кросовера. Читайте далі.

Дизайн і позиціонування

Починаючи з екстер’єру, стає зрозуміло, що дизайн «передка і корми» у S-Cross повністю змінені порівняно з дорестайлінговим кросовером – SX-4 – пропри те, що силова структура кузова залишилася та сама. Маючи довжину 4300 мм, цей Сузукі відноситься до сегменту малих кросоверів (або субкомпактних), незважаючи на те, що в цьому класі вже знаходиться ще одна модель бренду – Suzuki Vitara. Загалом S-Cross нагадує кросовер «старої школи», який не зацікавлений у більш кричущому і гламурному підході конкурентів, таких як Peugeot 2008, Renault Captur чи Ford Puma. Як відомо, аудиторія Suzuki цінує стриманість та консервативність в авто.

Спереду дизайнери Suzuki надали S-cross більш агресивного вигляду, позбувшись дивацтва старої моделі та зробивши його більш «дорослим» у сприйнятті. За даними mmr.net.ua решітка радіатора збільшилася, а фари піднялися вище. Передній бампер має меншу кількість нефарбованого пластику, сріблясту секцію внизу меншого розміру, ніж зазвичай, і штучні повітрозабірники в стилі Jeep Renegade (також конкурент) , які містять покажчики повороту та протитуманні фари.

Оновлений профіль «японця» позбавився молдингів на дверях, проте все ще має захищені колісні арки над 17-дюймовими колесами та знайому віконну лінію. Задня частина – це місце, де думки розділилися, з великими задніми ліхтарями, які виступають з-за кузова та відразу кидаються в очі. Вужче заднє скло, більші двері багажника та грубий задній бампер виглядають симпатичними змінами порівняно з попередником. Тим не менш, на думку CarScoops, в цілому новий S-Cross не так цікаво виглядає, як та сама Vitara

Інтер’єр і багажник: скромно, але практично!

Найпомітніша річ в салоні – це 9-дюймовий сенсорний екран мультимедійної системи, який розмістили над вентиляційними дефлекторами. Нова медіа система має сучасну графіку та шрифти, а також переглянуту структуру меню, до якої легко звикнути. Завжди видні сенсорні іконки швидкого доступу внизу було б краще використовувати як справжні кнопки, але і на тому спасибі! Цікаво, що S-Cross є єдиним продуктом Suzuki в Європі, який має нову інформаційно-розважальної систему, на відміну від інших світових ринків, де вона вже широко використовується більшістю лінійки бренду.

Решта інтер’єру S-Cross у більшості перенесена з дорестайлінгової машини, включаючи пластикові дверні карти, клімат-контроль у нижній частині центральної консолі, селектор AllGrip, кермо та аналогову панель приладів. Останній виглядає досить скромно за сьогоднішніми стандартами, коли порівнювати маленький екранчик з конфігурованим цифровим щитками у конкурентів.

Тестовий S-Cross був у топовій комплектації GLX. Тобто, крім зазначеного 9-дюймового екрану медіасистеми (замість 7-дюймового), кросовер отримав шкіряні сидіння з підігрівом, двозонний клімат-контроль, 360-градусну камеру, повністю світлодіодні фари та весь комплект систем безпеки Suzuki ADAS. Фактично, середня комплектація GL+ вже добре оснащена, якщо ви не проти меншого екрану, тканинної оббивки та неможливості додати додатковий панорамний люк.

З точки зору простору, і передні, і задні пасажири мають достатньо простору для ніг і голови. S-Cross виглядає як одна з найпросторіших моделей у сегменті, залишаючись вірним своєму сімейному характеру, хоча вентиляційних отворів та USB-портів ззаду ви тут не знайдете. Багажник має практичну форму з подвійною підлогою та об’єм 430 літрів у звичайній версії. Хочете гібридну модифікацію S-Cross? Тоді миріться зі всього лиш 293 літрами корисного об’єму! У будь-якому випадку, багажник S-Cross більший, ніж у брата Vitara, що поміщає машину на вершину сегмента малих / субкомпактних кросоверів.

Як їздить Suzuki S-Cross?

1.4-літровий 4-циліндровий турбомотор спочатку видається кволим. Однак, провівши з ним трохи більше часу, ви розумієте, що він забезпечує достатньо потужності для машини цього розміру, дозволяючи S-Cross почуватися на рівні з потоком. Також є помітна зміна тяги, коли ви вибираєте режим Sport: педаль газу стає більш чутливою.

Suzuki заявляє 140 к.с. потужності та 220 Нм крутного моменту для базової версії (K14C) та 129 к.с. та 235 Нм для модифікації з електронним стартером-генератором (K14D). Остання якраз була на тест-драйві в Греції та відрізняється від базової тривалішою паузою системи старт-стоп, бо при рушанні колеса крутить маленький електромотор, а вже потім ДВЗ. За той час, який CarScoops провели з S-Cross, витрати бензину коливалися в районі 6.5 – 7.0 л/100 км. Це більше, ніж офіційна цифра WLTP (5,9 л/100 км), але журналісти визнають, що не намагалися сильно економити під час тесту.

Загалом платформа не приховує того факту, що була розроблена для менших сегментів і бюджетних пропозицій, але ви можете відчути покращення з точки зору якості їзди S-Cross. Безумовно, підвіска м’яка, що забезпечує комфортнішу їзду, ніж більшість конкурентів. Попри крени кузова у поворотах, S-Cross ніколи не відчувається «пливучим», зберігаючи гідну марки Сузукі динаміку водіння, яка, до речі, може бути дуже веселою, коли водій у настрої. Кермо легке і не таке комунікативне, як у Ford Puma, але легка природа S-Cross (споряджена маса 1305 кг у найважчому варіанті 4х4) означає, що маневрувати малим кросовером все одно легко.

Повіривши в більш-менш достойний кліренс (17 см) та систему AllGrip, журналісти CarScoops спробували S-Cross за межами асфальту. Зверніть увагу, що це мало не єдиний кросовер у класі, який пропонує повний привід. Водій може вибирати між режимами «Сніг», «Авто» та «Спорт». Так само, як і його рідний брат Vitara, S-Cross виявився напрочуд спроможним і впевненим на пересічній місцевості, підтверджуючи репутацію Suzuki. Він не зайде так далеко, як позашляховики Suzuki Jimny чи Dacia Duster, але він, безперечно, перевершує у цьому відношенні практично всі кросовери фірм-конкурентів у даному сегменті.

Ціни, комплектації та конкуренти

Як зазначалося раніше, цей Сузукі буває з двома варіаціями 1.4-літрового бензинового двигуна – стандартною (140 к.с.) і більш екологічною  «MHEV» (129 к.с.).  Також є гібридна модифікація, яка заснована на 1.5-літровому атмосферному бензиновому моторі. Остання має сумарну потужність 115 к.с.

В Україні ми поки маємо змогу купити тільки найпростішу версію 1.4 турбо (140 к.с.). Вона пропонується нам як з механічною, так і з автоматичною 6-ступеневою трансмісією. Привід – передній або повний. Отож, за даними mmr.net.ua базова комплектація GL на моноприводі та МКПП вартує $21 500. Хочете «автомат»? Доплатіть до 23 тисяч! А ще повний привід, кажете? Нуус, тоді з вас 24 600 американських доларів, будьте добрі. Якщо ж ви багатій, то можете собі дозволити топ-комплектацію GLX зі всім вище перерахованим. Вартість такої сягатиме $28 100.

Конкурентів у Suzuki S-Cross вистачає. Проте мало хто пересікається за аудиторією. Перерахуємо хоча би деяких:

  • Mazda CX-3 (від $18 500) – про драйверський азарт і вишуканість;
  • Nissan Juke (від $20 100) – про стиль та яскравий імідж;
  • Peugeot 2008 (від $22 900) – про технології, шик та гламур;
  • Volkswagen T-Cross (від $25 100) – про якість і ліквідність.

Більш схожі за набором споживчих якостей до S-Cross будуть Skoda Kamiq (від $18 200) та… Suzuki Vitara (від $18 500)! Це солідніші і практичніші за суттю моделі.

Висновки

Незважаючи на те, що Suzuki S-Cross є скоріше глибоким рестайлінгом всім відомого SX-4-го, а не новим поколінням, він залишається пропозицією з хорошим позиціонуванням у переповненому сегменті. Попри те, що Сузукі поступається деяким суперникам з точки зору футуристичності дизайну чи елегантності в інтер’єрі, японський кросовер пропонує переконливий пакет практичності та універсальності як на асфальтових дорогах, так і поза ними, будучи добре обладнаним за свою ціну. Слід похвалити той факт, що це один з останніх кросоверів із повним приводом і механічною коробкою передач, який зберігає різноманіття модифікацій, а також правильну динаміку управління.

Фото: Танос Паппас для CarScoops.


Не пропустіть