Юрист розпoвів, як вoдiям уникнути штрaфiв з кaмeр автoфiксації

Будь-які штрафи, у тому числі і у вигляді «листів щастя» можна успішно оскаржити в суді. Про це ObozTV заявив експерт з дорожнього руху, адвокат Вадим Володарський посилаючись на рішення Конституційного суду України.

“У нас зараз немає ні протоколів, ні інших документів, де водій може висловити свою думку про те, що він не згоден з порушенням. І є рішення КСУ від 26 травня 2015 року, яким чітко вказано, що складання постанови безпосередньо на дорозі, коли водій не має часу для підготовки до захисту, для звернення за правовою допомогою і т.д. – це порушення його прав”, – пояснив Володарський.

Він запевнив, що на цій підставі подібні штрафи, виписані на дорозі, можна оскаржувати в судовому порядку.

“Якщо ж це «листи щастя», то у нас зараз прописано, що без встановлення безпосереднього порушника накладати штраф на власника … є рішення КСУ, ще від 22 грудня 2010 року, яким норма, що існувала на той момент з цього приводу, визнана неконституційною”, – розповів юрист.

Крім того, тоді ж КСУ вирішив, що для залучення до будь-якої відповідальності, в тому числі адміністративної, вчинення конкретного протиправного діяння необхідно прив’язати до конкретної особи. Наприклад, не власника ТЗ, а до безпосереднього порушника.