Южаніна розповіла, що буде з власниками нерозмитнених «євроблях» (Відео)

Нардеп розповіла, що чекає власників нерозмитнених «євроблях».

За словами Южаніної, частина водіїв «євроблях» не може розмитнити авто із-за банальної відсутністі грошей, пише unian.ua.

Після закінчення пільгового режиму розмитнення, в Україні налічується 263 тисячі автомобілів на єврономерах, у яких порушений термін тимчасового ввезення або транзиту.

Народний депутат України від БПП, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що на її думку 10% цих громадян – люди, які перебувають в складному фінансовому становищі і не змогли знайти кошти для розмитнення. «Я зустрічалася з такими людьми. Це люди, у яких багато дітей, яким продали авто за 300 євро, які за всіма технічними характеристиками навіть автомобілем не варто називати … Для них оплата 1000 або 1500 євро для оформлення цього авто для проходження митних формальностей була не під силу», – зазначила вона.

Вона зізнається, що не знає, як допомогти таким людям: «Якби ми встановили пільгу хоча б для якоїсь категорії громадян, це стало б нової діркою в законодавстві. Тому я у всіх таких громадян прошу вибачення і не знаю, як їм допомогти».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Є інші категорії людей, які ще не розмитнили своє авто. Це активісти або ті, хто має намір продати свої автомобілі на металобрухт.

Незважаючи на це, вона заявила, що очевидно, Верховна Рада за ніякі зміни вже не проголосує, тому після закінчення терміну в травні просто настануть норми іншого законодавства, і закон треба буде виконувати.

Так, жителі прикордонного словацького села Убля почали викрадати «євробляхи», які там залишають українці із-за вступу в силу в Україні в кінці 2018 року нових правил розмитнення.

Спочатку словаки просто знімали з кинутих «евроблях» колеса і дзеркала. Тепер же справа дійшла до викрадень. За даними місцевої поліції, на даний момент відомо про два випадки викрадень покинутих автомобілів.

Насправді їх може бути більше, так як українські власники покинутих в словацькому селі машин з іноземною реєстрацією рідко цікавляться їхньою долею.

Після того, як в кінці листопада 2018 року в Україні набули чинності нові правила розмитнення «євроблях», багато хто з них були просто кинуті в Польщі, Словаччині, країнах Балтії. В одному тільки словацькому прикордонному селі Убля їх накопичилося вже близько 300 одиниць. Їх кидають в самих різних місцях. Це заважає місцевим жителям. Природно, вони такому явищу не раді. Така ж ситуація спостерігається в багатьох інших прикордонних з Україною словацьких селах.