Чому я перейшов на IQOS і вам раджу. Досвід автомобільного журналіста

Ви, напевне, здивувались – чому про IQOS пише автомобільний сайт? Все просто. Якщо ви курите, IQOS – це найзручніший та найпотрібніший гаджет для авто. Наш журналіст перейшов з сигарет на IQOS і на власному досвіді переконався, що система нагрівання тютюну – чудовий спосіб подбати про себе та свою машину.

З системою нагрівання тютюну IQOS я знайомий не перший рік. Це сучасна електронна альтернатива сигаретам, набагато менш шкідлива, ніж традиційне куріння. IQOS не спалює, а лише нагріває тютюн, тож з ним немає диму, попелу, такого неприємного запаху, як від сигарет, і пасивного куріння. Тобто – того, що шкодить найбільше та перетворює салон авто на філіал курилки. У цій статті розкажу про свій досвід переходу на IQOS і про те, чому я більше ніколи не палитиму в машині. І взагалі не повернусь до сигарет.

Навіщо IQOS автомобілісту

Зі своїм першим авто я, якщо чесно, взагалі не парився і спокійно димів собі за кермом. Їжджу я багато, пробки завжди дратували і рука сама тягнулась за сигаретою. Попіл літав по салону, я навіть кілька разів пропалив сидіння недопалком, але звичка була сильнішою за мене. І я не дуже розумів претензій пасажирів-некурців – мовляв, ну відкрий вікно провітрити, якщо заважає запах. Сам я, як і більшість курців, просто не відчував цього запаху. Вибачте, друзі, тепер я знаю, як ви страждали у моїй прокуреній машині.

З часом у мене з’явилась можливість поміняти свій укатаний Seat Ibiza на майже нову Mazda 6 з мінімальним пробігом. І я одразу вирішив, що у цій машині не буду курити взагалі. Тут, думаю, пояснювати не треба – різниця одразу відчувається, коли в салоні немає застарілого стійкого запаху паленого. От тоді я й подумав про IQOS. Про гаджет я знав від друзів-курців, які вже перейшли на систему нагрівання тютюну – вони якраз хвалили айкос за те, що з ним немає диму та попелу. Тож я теж вирішив затестити девайс, причому в буквальному сенсі. У IQOS є послуга безкоштовного тест-драйву – можна спробувати систему нагрівання тютюну, перш ніж купувати. Я так і зробив, а після тест-драйву вже купив собі девайс.

IQOS – дуже зручний гаджет для авто. І ось чому:

1) Немає такого різкого, їдкого запаху, як від сигарет. З IQOS немає горіння й запаху гарі, а замість диму тут легкий аерозоль, який швидко розвіюється та не в’їдається у одяг, руки і все навколо. Тому IQOS можна спокійно використовувати в авто – оббивка не пропахне. Особисто я взагалі не відчуваю запаху від айкос. Дружина (вона не курить) каже, що запах трохи є, але він мінімальний. І точно не такий їдкий, як сигаретний дим.

2) Чистота. Для мене як для водія це чи не найбільша перевага IQOS перед сигаретами (ну, точно десь на рівні з відсутністю диму). Як би обережно ви не намагались покурити в машині – все одно попіл буде літати, і він буде скрізь – на вас, під килимками, на задньому сидінні. З IQOS просто немає всіх цих складнощів. Попіл відсутній, салон чистий, недопалками не смердить.

3) В IQOS нічого не горить. Тютюн у стіку лише нагрівається, а отже – немає ризику пропалити сидіння чи свій одяг. Немає тліючих недопалків (а донести бичок до попільнички і не затрусити попелом все навколо – той ще квест). І, врешті решт, можна безпечно «перекурити» навіть на АЗС.

4) Можна не відкривати вікна. З сигаретами без відкритого вікна ніяк, от і влаштовуєш морозилку в салоні взимку, а влітку зводиш нанівець всю роботу кондиціонеру. Замість музики слухаєш гам з-за вікна, а в салоні не тільки попіл, а ще й пилюка з вулиці. З ІQOS можна спокійно залишатися при закритих вікнах, адже ні диму, ні попелу немає.

5) Нарешті, IQOS – це гаджет, що заряджається через USB-порт прямо в машині. Те, що треба в довгій дорозі.

Як працює IQOS

IQOS – це гаджет для нагрівання тютюну, сучасна альтернатива звичайному курінню. Пристрій не спалює, а лише нагріває тютюн до 300-350 °C. Цієї температури достатньо, щоб отримати з тютюну звичний смак, аромат та нікотин, але не доводити до горіння. Тому з айкос немає продуктів горіння (канцерогенів, смол та інших шкідливих штук, що є в тютюновому димі). При використанні IQOS виділяється на 95% менше шкідливих речовин, ніж при курінні сигарет.

IQOS працює зі стіками HEETS, розробленими спеціально для нагрівання. В стіках знаходиться натуральний тютюн, спресований та трохи зволожений гліцеріном (це потрібно, щоб при нагріванні з тютюну виділявся аерозоль). В самому айкосі є керамічне лезо, яке нагріває тютюн до необхідної температури. І виходить ароматний аэрозоль із вмістом нікотину.

Користуватись дуже просто. Вмикаєш тримач, потім вставляєш стік, чекаєш 15-20 секунд, поки тютюн нагріється, і можна приступати. Сеанс IQOS розрахований на 6 хвилин або 14 затяжок, як і звичайна сигарета. Коли сеанс закінчиться, дістаєш стік, легенько потягнувши ковпачок на себе. Не потрібно відволікатись на те, щоб знайти попільничку – використаний стік виглядає і пахне зовсім не так, як недопалок. Можна покласти назад до пачки, а потім викинути.

Чи складно перейти з сигарет на IQOS

Кажу з власного досвіду – ні, нескладно. Насправді легше, ніж здається. Я спочатку розцінював IQOS лише як зручний гаджет для авто. Але вирішив спробувати повністю перейти на гаджет і відмовитись від сигарет на час тест-драйву. Перше відкриття – дим від сигарет має дійсно жахливий запах. Коли я палив, я цього навіть не помічав. А варто було провести всього кілька днів без сигарет, і я відчув, як насправді смердить від курців. Мотивація перейти на IQOS виросла втроє.

IQOS розроблений так, щоб курцю було легко перейти на нього і зберігався звичний ритуал. Тримач зовні і тактильно схожий на невеликий мундштук. У стіках натуральний тютюн, а самі вони виглядають як міні-сигарети. До речі, хоч стік і вдвічі коротший за сигарету, тютюну в них однаково – просто в стіках тютюн спресований. Затягуєшся, видихаєш – все як звик. Хіба що запальничку не треба шукати. І, ймовірно, шкоди для здоров’я набагато менше, бо у айкосі нічого не горить.

Що стосується смаку – скажу чесно, доведеться якийсь час звикати. Так, спочатку смак IQOS дійсно відрізняється від сигарет. Він помітно легший, не такий гіркий, як дим. Справа тут ось у чому – гіркоту сигаретному диму дають ті самі продукти горіння, яких у айкосі немає. Взагалі, продукти горіння – це найшкідливіше, що є в курінні. Тож до смаку тютюну без горіння однозначно варто звикнути. Тим більше, що пройде кілька днів, і він, думаю, буде вам подобатись більше, ніж гіркий сигаретний дим.

Як я вже казав, у IQOS є зручна опція – послуга безкоштовного тест-драйву. Це як автомобільний, але якщо авто вам дають на 20-30 хвилин з менеджером під боком, то IQOS дають два тижні, і ви можете самі все спробувати, затестити і розібратися. Я брав айкос на тест-драйв, а потім вже купив собі девайс. І часу тест-драйву мені цілком вистачило, щоб звикнути до смаку IQOS і зрозуміти, що повертатись до сигарет вже не хочу.

Купити IQOS можна на офіційному сайті iqos.ua.


Не пропустіть