Hyundai представив дебютну в світі водневу серійну вантажівку (Фото)

Новий автомобіль може пройти на одній заправці до 400 кілометрів.

Компанія Hyundai розповіла про розробку першого в світі серійного водневого важкого вантажного автомобіля, названого Xcient. Уже почалися перші поставки новинки. Таким чином, перші сім серійних автомобілів були передані споживачам зі Швейцарії.

Новий Hyundai Xcient довжиною 9475 мм. Він укомплектований водневою силовою установкою з двома тяговими акумуляторними батареями на паливних елементах. Вантажівку оснастили 7 паливними баками, які в сумі впускають до 32 кг зрідженого водню.

Без вантажу вага Xcient становить 9,8 тонни, а його повна маса дорівнює 19 тонн. Причому вантажівка може також везти за собою 18-тонний причіп. Запас ходу водневого авто складе близько 400 км, а на дозаправку піде від 8 до 20 хвилин.

До кінця поточного року компанія поставить близько 50 водневих вантажівок Xcient до Швейцарії, де досить скоро встановить 100 нових заправних водневих станцій. А до 2025 року збирається реалізувати в Європі не менше 1,6 тис. таких вантажівок. З 2021 року поставки запустять і на інших ринках, включаючи США і Китай.