Чим старіше, тим дорожче: Рада готує “євробляхерам” новий сюрприз

Стало відомо, який законопроєкт про розмитнення авто обговорюватиме робоча група.

Як повідомляє Доступне авто, вартість платежів і далі залежатиме від віку авто: чим старіше, тим дорожче. Від 30% вартості за нове авто і аж до 188% за 16-річне.

Зокрема запропоновано замінити усі існуючі податки  при ввезенні авто на єдиний, що буде розраховуватися за спеціальною формулою.

Базою оподаткування – тобто сумою, від якої рахуватимуть новий єдиний платіж – буде вартість цієї моделі авто у рік виготовлення, помножена на коефіцієнт, що залежить від віку.

Наприклад, базою оподаткування для Skoda Octavia 2005 року випуску, що коштувала 30 тисяч євро новою, це буде: 30 000 * 0,06 = 1950 євро. Але це не кінцева вартість розмитнення!

Щоб отримати фінальну вартість розмитнення, суму, яку отримали у попередньому пункті, потрібно перемножити на ще один коефіцієнт. Він також залежатиме від віку: старіше авто – вищий коефіцієнт.

«У разі прийняття такого механізму розмитнення, не те що не буде вирішена проблема «євроблях» – буде спад імпорту авто та пошук нових схем», – йдеться у повідомленні.