На українському ринку з’явився найбільш просунутий китайський електромобіль (Фото)

Як повідомляє AUTO-Consulting, в кінці минулого року в Україну приїхав найбільш просунутий китайський електричний кросовер Xpeng G3, який вже встигли охрестити «китайською Tesla». І справа зовсім не в дизайні екстер’єру та інтер’єру, який китайці традиційно не соромилися запозичувати, а в технологіях. Xpeng G3 став єдиною серійною моделлю, на яку Ілон Маск подав до суду за відвертий плагіат.

Довжина кросовера складає 4450 мм, ширина – 1820 мм, висота – 1600 мм. По довжині він поступається навіть Model 3, не кажучи вже про Model S, але в екстер’єрі простежуються нотки різних моделей Tesla. Наприклад, панорамний дах ніби запозичена у Model X. Колісна база у Xpeng G3 майже на 30 см менше колісної бази Model 3: 2610 мм проти 2880 мм.

У рух автомобіль приводиться синхронним електродвигуном з постійними магнітами. Потужність складає 145 кВт, а крутний момент – 300 Нм. Дані динаміки виробником наводяться досить цікаво: розгін до 31 миль/год (тобто до 50 км/год) займає 3,8 с. Відповідно, на розгін до 100 км/год повинно йти близько 7,5-8 с, і за цим параметром Xpeng G3 теж сильно поступається оригіналу.

Для Xpeng G3 заявлено дві версії із практично однаковим запасом ходу: 351 і 365 км по методиці NEDC. На жаль, з реальними умовами руху ця методика має мало спільного, тому від заявлених значень запасу ходу можна сміливо віднімати 80-100 км.

Зате оснащений автомобіль непогано. Освітлення – світлодіодне, аж до протитуманних ліхтарів. Кермо – з підігрівом, є система кругового огляду, адаптивний круїз-контроль, асистент утримання смуги руху, віддалене управління зі смартфона, голосовий помічник, інтелектуальна навігаційна система з підтримкою GPS і Beidu. Нібито є тут і автопілот 2-го рівня. Вертикально розташований на центральній консолі дисплей, має розділову здатність Full HD при діагоналі 15,6 дюйма, у віртуальній комбінації приладів застосовується дисплей діагоналлю 12,3 дюйма.

Вартість Xpeng G3 навіть в Китаї чимала: за електромобіль просять мало не $ 33 000. У Норвегії його пропонують за 30000 євро. На українському ринку ми виявили пропозицію за $ 29500.